Megerősítő trauma lett a sertéspestis?

Bár Magyarország a sertéspestis miatt elveszítette piacai harmadát, az Atradius elemzői úgy szerint konszolidálódott és javult a sertéságazat versenyképessége.

Lemorzsol vagy megerősít

Számos szakértő évek óta hangoztatja, hogy a különféle ágazati krízisek pozitív következménye lehet a hatékonyság növelése, korszerű technológiák bevezetése a versenyképesség erősítése érdekében. Az Atradius hitelbiztosító agrárelemzéséből hasonló következtetés vonható le. Az elemzést idéző portfoli.hu beszámol róla, hogy a szektor szereplői többnyire előre felkészültek a sertéspestis megjelenésére, és meghozták a szükséges megelőző intézkedéseket. Ez most azzal jár, hogy az ASP megjelenésétől a piaci konszolidáció és integráció gyorsulását várható, a nagyobb cégek gyorsabban nőhetnek, a kisebbek vagy kevésbé hatékonyabbak pedig lemorzsolódhatnak.

Piaci harcok

Az Atradius emlékeztet, hogy Magyarország élő sertésből és sertéshúsból is nettó importőr volt, de az élősertés-behozatal 18%-kal csökkent az ASP miatt. s bár a húsimport 11%-kal nőtt, az értéke 1%-kal csökkent. Ugyanakkor a hazai élősertés-kivitel tavaly télig 22%-kal nőtt, igaz, az exportpiac így is harmadával csökkent, és az Ázsiába irányuló kivitel áron alul folyt.

(Felvételeink csak illusztrációk!)

 

Ezeket olvasta már?

Vonjuk le 2019 tanulságait!
Az év elején szokásos visszatekintéssel most a tanulságok levonása a cél.
Baljós kilátások a honi agráriumban
Míg erőforrásainkat gyakran eltékozoljuk, addig a szakmai elemzések alapvetően négy területen összegzik a kilábalás irányait.
Mi történt a szójával a közelmúltban?
A Karintia Országos Szója Roadshow orosházi állomásán jártunk.
Az év elején szokásos visszatekintéssel most a tanulságok levonása a cél.