Mascar-újdonságok az EIMA-n

A minden második évben megrendezett bolognai EIMA mezőgazdasági kiállításra a MASCAR gyár mindig újdonságokkal készül, bizonyítva ezzel a hazai és nemzetközi látogatók számára, hogy a gyár és a gyártmányok fejlődése és fejlesztése is egyaránt töretlen. Az idei seregszemlén minden termékcsoportjuknál mutattak be innovációt, tehát a MASCAR bálázó, bálacsomagoló, szemenkénti és gabonavetőgép is demonstrálta a folyamatos fejlesztés eredményeit.

Bálázó

A MASCAR Diavel 630 MultiWrapbálázó kiválóan alkalmas zöld termények bálázására és csomagolására. A gép nevéből kitalálható, hogy ez a Mascar Diavel 630 fixkamrás bálázó egy továbbfejlesztett változata, amely 130as bálát készít, a kész bálát pedig egy menetben csomagolja. Ezzel a géppel a korábban 2 traktor és 2 traktoros által végzett munkát egy traktorral és egy gépkezelővel el lehet végezni. Ahhoz, hogy a bálázás és a csomagolás azonos idő alatt végbemenjen, a csomagoló 2 tekercs fóliával dolgozik egyszerre. A bálázó újdonsága a szecskázórendszer sűrű, 25 késes változata, amely 4-5 cm közötti szecskahosszúságot biztosít. Az előkamra ennél a változatnál is hidraulikusan lenyitható, így az esetleges eltömődés könnyedén megszüntethető.

Bálacsomagoló

A Mascar 3100 vontatott bálacsomagoló a strapabírásáról híres; a gazdák szeretik azt a lehetőséget, hogy az önrakodó villával oldalról fel tudják venni a bálát, a bölcsőbe billentik, és amíg a csomagolás tart, a tarlón haladva megközelíthetik a következő bálát. A becsomagolt, kész bála hátrafelé billen le a palástjára vagy a végére (utóbbi esetben kevésbé sérülékeny a csomagolás), oldalról pedig már fel is vehető a következő csomagolandó bála, így minimális az állásidő. Újdonság, hogy a csomagolási idő csökkentése érdekében a 3100-as csomagoló opcióként már két tekercs fólia együttes felvitelére is alkalmassá tehető, így még szaporábban készülhetnek a csomagolt bálák.

Gabonavetőgép

A Mascar Montana pneumatikus gabonavetőgép egy igen friss sorozat, a korábbi Oregon sorozat kompaktabb, rövidebb kialakítású, továbbfejlesztett változata. Az új gép tömege nem csökkent, csak a súlypontja került közelebb a traktorhoz, így az új függesztett vetőgépet már kisebb traktorral is lehet üzemeltetni. A függesztett mellett vontatott verzió is készül, 3-6 m munkaszélességgel, és nem csak vetőmag, de egyes változatok starter műtrágya kijuttatására is alkalmasak. A csoroszlyanyomás csavarorsóval vagy hidraulikusan állítható, maximum 30 kg/csoroszlya értékig. A fokozatmentes hajtómű állítása lehet kézi, illetve ahogy már a kiállításon láthattuk, újdonságként számítógépes is.

Szemenkénti vetőgép

A Mascar Maxi Smart drive elektromos hajtású szemenkénti vetőgépnél a hagyományoshoz képest nagyobb munkasebesség eddig is elérhető volt, a gazdák pedig igényelték a legkorszerűbb megoldásokat, az automata soronkénti indítás/elzárás és a hozamtérkép szerinti tőtávolság beállításnak lehetőségét. Az igényekre a megoldás az új ISOBUS-rendszer beépítése, amellyel optimalizálható a vetőmag-felhasználás és minimalizálható a feleslegesen kijuttatott vetőmag mennyisége. Újdonság továbbá a szójában 11 soros (45 cm sortávolság), kukoricában 8-sorosként (75 cm sortávolság) használható változat, de továbbra is elérhető a hidraulikusan (45-75 cm tartományban) állítható FLEX kivitel.

Az újdonságok a januári AgrárgépShow-n, a SZEGÁNA Kft. standján megtekinthetőek lesznek.

SZERZŐ: NAGY MÁRK • SZEGÁNA KFT.

Ezeket olvasta már?

Régi ismerős új köntösben
McHale V6750 bálázók új köntösben.
Az AGROmashEXPÓ-n is az elsők között a Valkon Kft.
A Valkon Kft. széles gépkínálattal készül az AgárgépShowra.
Az új HARDI NAVIGATOR „i” permetezőgépek kiemelkedő intelligens permetezési funkciókat kínálnak.
A rendezvény célja, hogy a meghívottak megismerjék az AgIT FIEK projekt kiemelt kutatási területein 2017-2019 között elért eredményeket és a további célkitűzéseket.