fbpx

Máris itt az új vírus

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 13.

Az eddigieknél sokkal agresszívebb új vírussal néz szembe a mezőgazdaság – jósolják francia szakpolitikusok, miután az ország legnyugatibb régiójában, az óceán­ba nyúló ­Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban. A Magyar Nemzet szerint az érintett gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, más ellenszere ugyanis nincs a Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV).

A lap idézi Ledó Ferencet (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, FruitVeB, elnök), aki szerint a jordánvírusnak is nevezett kór 2016-ban Jordániában jelent meg elsőként, azóta számos országba hurcolták be.

 

 

A betegség emberre nem veszélyes, de a gazdaságokban akár 100%-os kárt is okozhat, és a vetőmagon, beporzáson túl a terjedésének számos módja is van. A szakember szerint a legkorszerűbb paradicsomházakban is nagyon szigorú higiéniai szabályokat vezettek be: a dolgozók speciális felszerelésben léphetnek be az üvegházakba, a látogatókat pedig kizárták a területről, mivel a vírusnak még nincs ellenszere.

Magyarországon a Nébih eddig nem talált pozitív mintát. Ha a jordánvírus megjelenik, az a legbiztosabb módszer, ha nem az érintett néhány tövet, hanem az egész állományt felszámolják és a területet fertőtlenítik, csak ezt követően lehet újrakezdeni a termelést.

 

 (forrás: Magyar Nemzet; illusztrációk: Horizont Média/archív)