Magyarország továbbra is vezető szerepben

Emelkedőárak, stagnáló kedv a csemegekukorica-ágazatban

Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, így a feldolgozók nagyon várják az idei termést, amely a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat hazánkban az elmúlt években átlagosan megtermelt 500 ezer tonnás mennyiségtől. Ennek ellenére Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be csemegekukorica-termesztésben a világpiacon.

Mindez a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén hangzott el, miután idén a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt 5%-kal 30 ezer hektárra csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete. Hazánk továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát a jövőben is a francia és magyar gazdálkodók és vállalatok állítják elő, így nem csoda, hogy a korábbi készletek kimerülésével a felvásárlási árak is emelkednek, és a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitása is bővült a tavalyihoz képest a bajai hűtő újraindítása és egy nyírlugosi beruházás révén - mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.

Pereczes János a csemegekukorica idei termesztési szezonjával kapcsolatosan elmondta: a vetés indulásától kezdve számos körülmény – a szeszélyes időjárás és a növényvédelmet próbára tévő fenyegetések – nehezítették a hazai termelők munkáját. Mint Tóth-Csantavéri Szilvia, a vállalat növényvédelmi szakértője szerint évek óta a rovarkártétel elleni megelőző kezelés a legfontosabb teendő csemegekukorica termesztésénél.

(További részletek a Mezőhír októberi számában!)
(forrás: Syngenta)

Syngenta Magyarország Kft.
E-mail: info.hungary@syngenta.com
Telefonszám: +36 1 488 2200

Ezeket olvasta már?

Tovább, 30 ezer hektárra csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete; a termés jellemzően exportra kerül.
Összefogással megszületett a zárt áttöltőrendszer
A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltőrendszert az európai gazdálkodók számára.
Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?
Megalakult az AgroFIELD Termelői Club, négy termelővel és egy négyhelyszínes no-till+1 kísérlettel.
Magyarország továbbra is vezető szerepben
A termelési költségek és kockázatok növekedése miatt 5%-kal 30 ezer hektárra csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete, de hazánk továbbra is főszereplője a piacnak.