Különleges kialakítások & további technológiák

Az Elsto cég Multitool Trac elnevezésű traktorának megjelenését még meg kell szoknunk

Más gyártók és intézmények is csatlakoznak a mezőgazdaságban elkezdődött villamosítási trendhez. Közéjük tartozik pl. a holland Elsto cég is a „Multitool Trac” elnevezésű különleges megoldásával, amely szétválasztott építési módjával egyidejűleg különböző eszközök függesztésére alkalmas. A Multitool Trac a 4×22 kW, ill. 4×44 kW elektromos hajtás mellett egy 185 lóerős dízelmotorral is rendelkezik. Az akkumulátor a munka nehézségétől függően két-három órát tud üzemelni. A Trac nyomtávja 2,25 és 3,25 m között állítható. Ezenkívül a vezetőfülke egy sínen mozgatható. Az e-traktort elsősorban a CTF technológiát használó gazdák számára fejlesztették ki. Az ötlet egyébként holland gazdáktól származik. 2019-től a Trac szériagyártásra kerül – közúti forgalomra már engedélyezték. A John Deere 2017-ben, a SIMA kiállításon, a Karlsruhe Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztett, teljesen elektromos traktor prototípust mutatott be. A 130 kW-os Sesam modellben két elektromotor dolgozik. Az alváz a 6R sorozat alapján készült. Egy töltéssel az akkumulátor körülbelül 4 órát tud dolgozni, majd 3 órát tölteni kell. Egy autonóm John Deere traktor is felbukkant az interneten – elektromos hajtású lesz, és egy vezetékkel közvetlenül az áramfejlesztőhöz van csatlakoztatva.

A közeljövőben nagy hangsúlyt fognak kapni a részben elektromosan hajtott függesztett munkagépek, pl. a műtrágyaszórók, rendsodrók, vagy a hajtott tengelyek. Ehhez vannak saját csatlakozók is. A ZF az Agritechnica kiállításon bemutatott egy villamos hajtású ekekereket. Az eTRAC elektromos egyedi kerékhajtásának használata elképzelhető pótkocsikhoz vagy hígtrágyatartályokhoz is.

A Kubota e-Power felépítménnyel is rendelkezik a programjában. Ez kiegészítő elektromos energiát szolgáltat anélkül, hogy szükség lenne a traktorok módosítására. Az új hibridnél, e-Spreader műtrágyaszóróval kombinálva, az e-Power csatlakozó egy kisfeszültségű motort lát el energiával a műtrágyaszórón, ami végül a szórótárcsák fordulatszámát szabályozza.

A függesztett munkagépekhez a mechanikus áramfejlesztés egy további lehetőségét jelentik a Powerpack TLT generátorok, amelyeket több gyártó is kínál.

A Fendt e100 két AEF-konform csatlakozóhellyel rendelkezik, ami alkalmas az elektromos függesztett munkagépek meghajtására
A SymonE a Weidemann különlegessége, és többek között a villamosítás lehetőségeit mutatja be

A ZF e TRAC elektromos egyedi kerékhajtását az Agritechnica kiállításon egy ekekeréken mutatták be
A John Deere 6R a motorháztető alatt magasan feltornyozva tele van akkumulátorokkal

Ezeket olvasta már?

Olyan csapattal dolgozhatok együtt, amelynek minden tagja hasonló gondolkodással bír.
Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában
Nagydíjat nyert a John Deere zászlóshajója.
Precíziós termesztés napraforgó- és kukoricakultúrákban
Hibridekre szabott vetési és műtrágyázási kísérletsorozatokkal segíti cégünk az intenzív technológiát alkalmazó gazdákat.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.