Környezeti, technológiai rugalmasság

Az elmúlt évi, a talajok vízkészletét kiaknázó jó termések és a széllel bélelt vékonyka hótakaró figyelmeztető jelzés az idei vetőmagválasztáskor.

Előrelátást kíván a hibridek kiválasztása, azoké, amelyek a legjobban alkalmazkodnak, kiszámítható termést adnak változó körülmények között is. A váratlanul és lokálisan lezúduló csapadékkal megbirkózunk, mert jut is, marad is belőle. Azonban a hozamot befolyásoló pre/poszt kezelések hatékonyságára ható száraz tavasszal, forró nyarakkal, heterogén módon kelő gyomokkal szemben az „öko” stabil hibridek, a termesztés biztonságát segítő herbicidtoleráns és a kettős hasznosítású kukoricák bizonyítanak. Komplex előnyöket nyújtó hibrid a TRILOGI Duo, a Portile Duo (FAO 340-360) vagy a hosszabb érésidejű PINCKI Duo (FAO 420). A cikloxidim-rezisztens Duo System kukoricák segítségével még az egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területek is jövedelmezővé tehetőek. A gyomirtási technológia betartásával az alap hibridekhez hasonló szemes vagy siló termésszintet adnak nehezített körülmények között is. Kettős hasznosíthatóságuk többirányú értékesíthetőséget, nagyobb anyagi biztonságot jelent a termelő számára. Szemesként, zöld száron érőként kedvező nedvességtartalommal, silóként kiváló zöldszem arányú takarmányként hasznosítható a korai éréscsoportú KAMPONI CS (FAO 310-330), PARDI CS (FAO 370). A dús, üstökös jellegű levélzet és a szemtermés kifejlődéséhez 1560- 1820 hőösszeg elegendő.

2019-től  logóval vezeti be a CAUSSADE SEMENCES azt a két új szemes kukoricát, melyek a legstabilabb termést párban elvetve adják. Ez a szemes kombináció a megoldás a változó körülmények okozta termésveszteség elkerülésére. Termésbiztonságot jelentenek a termelő számára. Közel azonos éréscsoport és tápanyagszükséglet mellett a legalább 5 nappal elnyújtott virágzási idő biztosítja a tökéletes megtermékenyülést. A két hibrid erősíti egymás kedvező tulajdonságait. Együttes termésük a javasolt vetési sorrend követésével minden esetben meghaladta a kísérleti csoport átlaghozamát. ( kisfilmünket a www.caussade-semences.hu oldalon tekintse meg!)

A FAO 400 csoport új képviselője a QUERCI CS. Bevezetését különösen a környezeti adottságokkal szembeni magas toleranciája és a kontinentális klímát kedvelő stabil genetikája indokolta. Mind a szárazabb, mind pedig a csapadékosabb területeken jól tűri a hőingadozás okozta stresszt. Magas hozamai a bőséges pollenképződés, szinkronvirágzás eredménye. Erőteljes lombozata biztos asszimilációs felületet nyújt a vékony csutkájú, nagyméretű csövek és a magas hektolitersúlyú szemek kifejlődéséhez. A fiziológiai érettséget követő vízleadása gyors. 8 vizsgálati hely tekintetében 11,88-15,77 t/ha termést adott 2018-ban. Méltó társa a termelői tapasztalatok alapján a vadak által kevésbé kedvelt LABELI CS-nek. A harmadik évadot kezdi a hazai piacon a BASMATI CS. A FAO 380 REALLI CS-sel megegyező éréscsoportú, meglepően magas termésekre képes juniorunk. A korán záródó sorai előnyösek a gyomok háttérbe szorítása és a talaj kipárolgó víztartalmának megőrzése szempontjából. A változó viszonyokat jól toleráló, kettős hasznosítású, jó kiállású, kiegyensúlyozott fejlődésű kukorica. Kedvezőbb üzemi körülmények mellett gyakran 15 t/ha feletti a hozama. 2018-ban is nagy terméspotenciállal, laza csuhélevelekkel, leforduló csövekkel, gyors vízleadással a hazai állományainak 90%-a 10 t/ha feletti, Fusarium-mentes termést adott. A teljes FAO-skálát felölelő kukoricavetőmag-választékkal, a technológiai és a környezeti adottságokhoz való alkalmazkodóképességgel, az előállított végtermék többirányú értékesítési lehetőségével biztos termésszintet adó hibridekkel 2019-ben is a CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT. egész csapata kíván partnerei számára EREDMÉNYES, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!

Molnárné Fehér Gyöngyi

no