KAP-pénzek: igazságos jövő és túlélés a cél

A magyar gazdáknak-gazdaságoknak is szól az az üzenet, amit az Európai Bizottság agrárbiztosa küldött video-bejelentkezésében a siófoki Agrárszektor Konferencián. Ha úgy lesz, ahogy mondta, áramvonalasabb, jövőorientált támogatási rendszer lesz 2020-tól.

Ha rajta múlik, lesz felső korlát a közvetlen kifizetésekben – mondta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos videóüzenetében a siófoki Agrárszektor Konferencián. Az EU 2020 utáni Közös Agrárpolitikája (KAP) azt is célozza, hogy a krízisekre gyorsabban tudjon reagálni az ágazat, illetve hatékonyabban forduljon az innovatív és egyben környezetkímélő, fenntartható technológiák felé. A másik kiemelt cél az – jelentette az Agrárszektor –, hogy a KAP egyszerűbbé és korszerűbbé váljon, valamint a források elosztása célzottabb és igazságosabb legyen, a vidéki térségekben erősödjön a gazdaság, nőjön a munkahelyek száma, és megvalósuljon a generációs megújítás.

Az említett kifizetési felső korlát lényege az, hogy – miközben továbbra is prioritás a közvetlen kifizetésekben a kis és közepes méretű gazdaságok támogatása – a limitálás révén felszabaduló forrásokat a kis és közepes méretű gazdaságok körében fizetnék ki. Ezzel az agrártámogatások sokkal kiegyensúlyozottabb elosztása valósul meg.

Ezeket olvasta már?

Fókuszban az ágazat fejlesztési lehetőségei
Portfolio Agrárszektor 2019 konferencia.
Az EU és az AGRYA is támogatná a generációváltást
Kiegészítő dotációt terveznek a fiatal termelőknek oktatásra, költségcsökkentésre.
A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásai
A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásait járta körül akadémiai székfoglalóján Dr. Popp József, a Szent István Egyetem dékánja.
Agrárszektor Konferencia
Az év vége legnagyobb agráreseménye a siófoki Agrárszektor Konferencia december 4-5-én.