II. NAK Szántóföldi Napok

Nagyszabású gyakorlati bemutató Mezőhegyesen

A Nemzeti Agrárkamara idén is megrendezte nagyszabású szántóföldi bemutatóját, ahol a szakmai előadások, mikro‑ parcellás bemutatók mellett többek között agrárgépes gyakorlati bemutatók is színesítették a programot. A két nap alatt felvonultatott számtalan gépkapcsolat teljes ismertetésére terjedelmi okokból nem vállalkozhatunk, de a következő oldalakon igyekszünk átfogó keresztmetszetet adni a felvonultatott gépekről.

TALAJMŰVELÉS, VETÉS

Lemken Diamant 16 V 6+1 L 120 féligfüggesztett tarlónjáró váltvaforgató eke

A Lemken Diamant 16 a Lemken egy most megjelenő, új fejlesztésű féligfüggesztett ekéje, amelyik a jól bevált 11-es szériát fogja váltani.

A csapágyak erősebbre lettek cserélve, a fő gerendely és a stabilizátor gerendely távolabbra került egymástól, így az első ekefejek állítása és a gép stabilitása pozitív irányba változott.

A Diamant 16 már rendelkezik az úgynevezett OPTILINE rendszerrel, amelynek segítségével a kabinból be lehet állítani az eke oldalra húzását egy hidraulikus munkahengerrel, amivel az üzemanyag-fogyasztást és a kopást csökkenthetjük.

A Diamant 16 félig függesztett ekecsalád 5-9 fejes kivitelben kapható, mechanikus és hidraulikus fogásszélesség-állítással. A 120 cm-es ekefejosztás és 90 cm-es gerendelymagasság garantálja a nagy átömlési keresztmetszetet és az eltömődésmentes munkát, nagymennyiségű kukorica-szármaradvány esetén is.

A Dural BS 42i ekefejek réselt kormánylemezzel több mint egy évtizede bizonyítják a magyar szántási és talajkörülmények közötti tökéletes munkavégzést mind a munkaminőség, mind a kedvező üzemeltetési költségek tekintetében. Az egyes kormánylemezpálcák külön-külön is cserélhetők, kitámasztásuk 2 db erős csavarorsóval történik. A páncélozott orrbetétek és ekevasak élettartama mintegy háromszorosa a normál edzett acélból készült egységekhez képest. Az eke vonóerőigénye min. 280 lóerő.

Väderstad Carrier XL 525 rövidtárcsa

A Väderstad volt az a gyártó, aki a 2000-es évek elején elsőként megépítette és bemutatta rövidtárcsáját. A Carrier rövidtárcsacsalád egyik legfontosabb ismérve a kúpos tárcsaforma, amely különösen szélsőséges évjáratokban tesz jó szolgálatot, ugyanis nem porosítja, rögösíti a talajt, amikor száraz évjárat van, valamint nem gyúr tárcsatalpat a nedves talajba.

A Carrier L/XL modellcsaládot 4 éve hozta piacra a svéd gyártó. 4,25-6,25 m közötti mérettartományban kapható. Az L és XL jelölés a tárcsa átmérőjére utal, az L 51 cm, míg az XL típusok 61 cm tárcsaátmérővel készülnek. Az ún. TrueCut tárcsatípus – kúpos formája miatt – a kopástól függetlenül megtartja a vágószöget. Az egyedileg függesztett tárcsák szöge három fokozatban, 11-17o között állítható, a felszínen lévő szármaradvány mennyiségének és a talaj típusának, nedvességtartalmának függvényében. A tárcsasorok X-alakban történő elrendezése stabil traktor mögötti egyenesfutást kölcsönöz a munkagép számára. A Carrier L/XL súlya modelltől függően 950 és 1250 kg/m között változik. A nagyobb munkaszélességű modellek hidraulikusan állítható szárnyterheléssel készülnek. Az összes Carrier L/XL modell szállítókerekének munkahengere egy hidroakkumulátorhoz kapcsolódik, ami sima futást biztosít közúton.

A Carrier L/XL tárcsák tömörítő, felszínegyengető lezáró egysége szimpla vagy dupla acélhenger (SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. DoubleSoilRunner hengertípus lehet. A tárcsasorok elé háromféle opciós tartozék szerelhető fel.

A CrossCutter késes henger elsősorban ultrasekély talajműveléshez, napraforgótarlón szárzúzásra, valamint zöldtrágyanövény-állomány felszámolására használható kiváló eredménnyel. Szántott talajok egyengetésére a hidraulikusan állítható CrossBoard simító használható.

Dal-Bo

A Rollomaximum szántásból 1 menetben magágyat készít. A gép egy simítós henger és egy magágykészítő kombinátor összeépítése. A felépítése az alábbi: elöl simító és Crosskill henger, majd kapamező, ami többféle is lehet, majd simító és lemez Crosskill henger; ez utóbbiak is változtathatóak. A rendszer igen rugalmasan összeállítható. Precízen állítható a művelési mélység, a vetési mélységnek megfelelően. Így már könnyű a vetőgéppel fix mélységre vetni, ami egyenletes kelést biztosít.

A Dal-Bo Rollomaximum 6,5-12,3 m közötti munkaszélességgel készül, közepes és nagygazdaságok számára kiváló gép.

Omikron ONVT-4,2 nehéztárcsa

Súlya 3400 kg, minimum erőgépigénye 150 LE. A tárcsák öntvény csapágyházzal készülnek, kúpgörgős csapágyazással, ezáltal gondozásmentesek. A tárcsa szintezett, a szintezéssel az első és hátsó tárcsasorokat egyforma munkamélységben tudjuk járatni. A munkamélység hidraulikusan állítható, az 1 tárcsalapra eső súly 100 kg. A tárcsalapok Ø610, spanyol Bellota típusúak. Az elmunkálót nagy teherbírású rugóterhelésű orsóval és csipkés-léces törőhengerekkel szerelték.

Kverneland u-drill 6000 vetőgép

Az u-drill egy vontatott vetőgép-kombináció, amely merev 3,0 m, 4,0 m és csukható 4,0 m, 6,0 m munkaszélességben érhető el. Tökéletesen előkészíti, szintezi, visszatömöríti a vetőágyat, valamint kiválóan helyezi le és tömöríti vissza a magot egy menetben. Már a tervezéskor középpontba került, hogy nagy sebességgel lehessen működtetni (10-18 km/h), miközben biztosítja a tökéletes maglehelyezést.

A tartály könnyen tölthető big-bag zsákokkal, homlokrakodóval vagy teleszkópos rakodóval. A 6 m-es változathoz egy feltöltőcsiga is elérhető. A tartály kapacitása 3000 l (3/4 m-es változat esetén) és 4350 l (6 m-es változat esetén). Az u-drill rendkívül felhasználóbarát: mivel természetesen teljesen ISOBUS-kompatibilis, a kezelő folyamatosan ellenőrizheti az összes fontos adatot. Az u-drill munkagépeken a kijuttatandó mag mennyisége, illetve a féloldali lezárás az opcionálisan rendelhető GEOCONTROL vezérléssel szabályozható. Ezenkívül elégséges egy kettős működésű hidraulikakör, hogy a földvégiforduló-rendszer teljesen automatikus vezérlésű legyen. A vetőgép előnyei közé tartozik a nagy munkasebesség (10-18 km/h), a tökéletes maglehelyezés, a könnyű kezelhetőség és karbantarthatóság. A moduláris központi váz kialakítása rugalmasan alkalmazkodik a vásárlói követelményekhez.

MORENI Serie MA-H 6000 3D forgóborona

A Magyarországon a Güttler Kft. által forgalmazott olasz Moreni család a forgóboronák gyártására specializálódott. A bemutatott forgóborona 6 m munkaszélességű, de 80 cm-től 8 m-ig kínálnak gépeket, amelyeket akár vetőgéppel lehet kombinálni. A vetőgépes forgóborona egy front magágykészítővel kombinálva egymenetben végezhető műveletet tesz lehetővé. A forgóboronák megerősített hajtással rendelkeznek, minden egyes rotor 3 helyen (felül 1, alul 2 helyen) van csapágyazva. Köves területekre a csapágyak extra védelemmel vannak ellátva. Az átömlési időt és földtömeget szabályozhatjuk. A boronák háromkéses rotorokat használnak, a legjobb száraprítás és a kipergett szemek kikelésének kikényszerítésére pedig SAMURAI pengéket alkalmaznak.

Horsch Tiger 6 MT

Robusztus vázkialakítás, akár 40 cmes művelési mélység jellemzi a gépet. Akapavariációk a feladatnak megfelelően kombinálhatók.

Karbantartásmentes TerraGrip rugós kapákat használnak, a kapa 770 kg-os kioldó erővel rendelkezik.

680 mm-es tárcsalapokat alkalmaznak a nagy mennyiségű szármaradvány intenzív bekeverésére, emellettdupla RollPack kivitelű tömörítőhengert, külön futóművel. A kapaszárak műtrágya-kijuttatóval egészíthetőek ki (sekély és mély műtrágyázásra is egyaránt alkalmas). A dupla RollPack hengernek köszönhetően a gép univerzális felhasználást biztosít.

Bednar Terraland DO 6500

A TERRALAND DO egy robusztus, kombinált (tárcsás-kapás) talajművelő eszköz, amely képes egy menetben nagytömegű szármaradvány felaprítására és elmunkálására. A szármaradványokat hatékonyan bekeveri, és képes akár 45 cm mélységig átvágni a talajt. A mellső művelőegység rugós biztosítású, különálló felfogatású tárcsalapokból (660×6 mm) áll. A lazítókapák 4 sorban helyezkednek el, 37,5 cm-es osztással. Ez a műszaki megoldás egyrészt garantálja a nagy szártömeg zavartalan átáramlását, másrészt pedig lehetővé teszi bakhátak készítését is. A gép felszerelhető ALFA DRILL tartállyal, köztes növények vetéséhez. Minden kapaszárra műtrágya-kijuttató egységek erősíthetők, ezáltal az alaptrágyázás is megoldható egy menetben. Kötött talajok vagy széles sortávú kultúrák esetén minden második kapa kiemelhető (75 cm-es osztás). A TERRALAND DO 3 méretben érhető el: 4,1 m, 4,9 m és 6,4 m-es munkaszélességben. A gépek vonóerőigénye: 380 és 620 LE között van.

Amazone Cayros ekecsalád 50-380 LE

 • 2-6 fej (+1 kivitelek is, pl. 3+1, 5+1);
 • 150×150×12 mm gerendely, 105 cm osztás, 82 cm gerendelymagasság, hegesztési varratok nélkül;
 • mechanikus, nyírócsavaros ekefej-biztosítás (opcióban hidraulikus);
 • mech. fogásszélesség-állítás 4-fokozatban (opció: hidraulikus 32-55 cm);
 • 120 mm fordítótengely max. 260 LE traktorokhoz;
 • kettős működésű fordító-munkahenger, opcióban memória-munkahenger;
 • lengéscsillapított alsó függesztőtengely;
 • orros vagy orrbetétes szántóvas;
 • C Plus edzési eljárással készült kopóalkatrészek (hosszú élettartam);
 • WST 430 réselt kormánylemez, léteznek teli kormánylemezek is;
 • kombi kerék (mélységállítás+szállítás);
 • további opciók: kukorica-előhántó, tárcsás csoroszlya, beforgatólemez, talajlazító tüske, világítás.

ERŐGÉPEK

Fendt 936 Vario S4

A traktor 270 LE-től 390 LE-ig, 30 lóerős lépcsőkben érhető el. Fokozatmentes, hatékony Vario hajtóművel rendelkezik. 4 az 1-ben Varioterminállal építik, amely tartalmazza a komplett traktor, munkagép, kamera, automata kormány funkciót. VarioActiv kormányzás, VarioGrip kerékfúvató rendszer, VarioGuide automata kormányzás – hogy csak a legfontosabb fejlesztéseket említsük. A VarioGrip segítségével menet közben állíthatja be az ideális abroncsnyomást. Optimális guminyomás állítható be szántóföldön és közúton egyaránt, 8%-kal nagyobb területteljesítményt, 4%-kal kisebb gázolaj-felhasználást eredményezve.

Fendt 1165 MT

 • AGCO Power Common Rail típusú, V12-hengeres turbófeltöltéses 48 szelepes, elektronikus motorszabályzás, töltőlevegő-visszahűtéssel, SCR katalizátorral. Motorteljesítménye ECE R 120 max: 475 kW/646 LE.
 • CAT TA22, 16/4 fokozatú terhelés alatt kapcsolható irányváltós hajtómű, Power Managment rendszerrel, maximális teljesítmény vagy állandó sebesség, TLT  1000 fordulat/perc opcionálisan elérhető.
 • Mobil Trac System, rugózott felfüggesztés királycsap funkcióval, hidraulikus hevederfeszítés, fokozatmentes nyomtávállítás 2590-2860 mm, hevederszélesség 457, 508, 762, 863 mm.
 • 3 m3-es, 4-oszlopos fülke, 6 m2-es üvegezett résszel, beépített munkalámpákkal, fűtés, klíma, forgólámpa, légrugós ülés. Új TMC Traktor Managment, integrált párhuzamvezető rendszer.
 • menetkész tömeg, pótsúlyozás nélkül 24 tonna.
 • különböző hevedertípusokkal, 27,5 és 30”-os standard vagy extrém hevederrel.

Valtra T 234 Active

 • hosszú tengelytáv,
 • Valtra A la Carte rendszer: egyedi megrendelés a vevői igények alapján,• levegőrugózású mellsőhíd-rugózás,• tiszta hasalji rész,
 • 6-hengeres motorok: a kisebbek 6,6os, a 174 LE-től felfelé 7,4-es lökettérfogatú, hosszúlöketű Agco Power motorok, 140-250 LE-tartományban,
 • csoport powershift sebességváltó, csoportonként 5 powershifttel, csoportok váltása is automatikussá tehető,
 • Auto kuplung és lejtőmegtartó funkció,
 • a Valtra T széria számos díjban részesült: Red dot, IF design, 2017 Agritechnika: Tractor of The Year kategóriagyőztes, Tractor of the Year: Legjobb dizájn, Machine of the Year,
 • Guiness-rekord: a világ leggyorsabb traktora: 130,165 km/h

Case IH Quadtrac 540 CVX

A Steiger traktorszéria 370-620 LE névleges motorteljesítmény-tartományban érhető el, a Quadtrac traktorszéria pedig 470 LE és 620 LE névleges motorteljesítmény-kategóriában érhető el, 19-28 tonna üzemi tömeggel és akár 32 tonna megengedett műszaki össztömeggel, a megfelelő tömeg/LE-arányhoz.

 • masszív, erős 3-csuklópontos törzscsuklós alvázszerkezet +/-13 fokos oldalirányú billentési szöggel, a lehető legjobb talajkövetés érdekében,
 • 6-hengeres, 24 szelepes, 12,9 l-es CASE IH FPT motorral szerelve, 10% extra-teljesítménynövelés terheléskor,
 • 100% erőátvitel alakzáró hajtással és automatikus hevederfeszítéssel,
 • maximális alátámasztás az 5-tengelyes járószerkezettel és a 3D mozgású, gumibakos csillapítású 3-páros görgőkialakítással,
 • az iparág legnagyobb fülkéje a legnagyobb üvegfelülettel és 360 fokos kilátással, amihez maximális kényelem társul, 4-pontos fülkerugózással.

Rendelhető full PowerShift és most már CVX váltóval is. Az új fejlesztésű CVX sebességváltónak köszönhetően elődeihez képest jobb gyorsulást, alacsonyabb fordulat mellett elért maximális motor- és hidraulikarendszer-teljesítményt biztosít.

BETAKARÍTÁS

John Deere S790 kombájn

Motorteljesítménye 626 LE, magtartálymérete 14100 l, a tartály így közel 11 tonna kukorica befogadására képes, ezt másfél perc alatt lehet a szállítójárműre üríteni.

A gép rotoros cséplési technológiával rendelkezik. Nincs cséplődob, amely a terményt jobban töri, ezért a cséplési minőség jobb a cséplődobos társaihoz képest. A változó anyagáramú kúpos rotor a nyári betakarítású növényekben jobban teljesít a hengeres formához képest. A változtatható anyagáramlási sebességnek köszönhetően jobb minőségű a szalma és jobb teljesítmény érhető el. A gép aktív hozammérő rendszerrel is felszerelhető, amelynek segítségével valós és kalibrálástól mentes hozamtérképet készíthetünk. A gépkezelőnek nem kell a hozammérő szenzort kalibrálnia vagy hektolitersúlyt mérni, hiszen a gép a valós magtartályban lévő tömeget méri, 3 db mérőcella segítségével.

A fantázianevén ICA2-nek hívott rendszer (interaktív kombájnbeállító rendszer) 2 db kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban és magfelhordóban áramló anyag összetételét, és ezek ismeretében automatikusan tudja a gépbeállítást finomhangolni tapasztalatlan gépkezelő esetén is. A kombájnra 16 soros kukoricaadapter, és 12 m-es vágóasztal is csatlakoztatható, a nagyobb teljesítmény érdekében.

A kombájn Prodrive váltóval van felszerelve, amely a mechanikus fokozatok közötti terhelés alatt kapcsolást tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen mindig elegendő nyomaték áll rendelkezésre akár sáros körülmények között is. Az elakadásveszélyt pedig automata differenciálzár, valamint összkerékhajtás csökkenti.

Claas Lexion 760TT arató-cséplőgép

A kombájn erőforrása egy 6-hengeres, 12 500 cm3-es, 503 LE-s PERKINS motor. A magtartály térfogata: 11000 liter, ürítési teljesítménye 130 l/s.

Ez a világon egyedülálló hibrid kombájn, amelyik egyesíti az APS cséplőrendszer és a ROTO PLUS leválasztó rendszer előnyeit.

Hidropneumatikusan rugózott, 735 mm széles TERRA TRAC járószerkezete 2,7 m2 felfekvőfelületet biztosít. 8-soros, csukható vázú adapterrel rendelkezik, új kialakítású terelőcsőrökkel és burkolatokkal.

A kombájn automatikus anyagáram-szabályzással rendelkezhet, vagyis amint dugulást észlel a cséplőszerkezetnél vagy a leválasztórendszernél, előbb lelassítja, majd megállítja a működést. A magtartály elevátora magkamerával van felszerelve, amely még pontosabb információt biztosít a magtartályba kerülő terményben található tört szemekről és szennyeződésekről.

A gépen látható DYNAMIC COOLING rendszer egy vízszintes elhelyezkedésű hűtőrendszer, amelynek fordulatszáma a hűtési igény függvényében változik.

A CEMOS AUTOMATIC rendszer automatikus gépbeállítást tesz lehetővé. A cséplőszerkezet, ill. a tisztító- és leválasztórendszer paraméterei az előre kiválasztott stratégiának megfelelően változnak.

A 4D rostavezérléssel a rotorokból leválasztásra kerülő anyag homogén rétegvastagságát és a tisztítószél erősségét szabályozhatjuk. Az adapter egyedi, kúpos kialakítású, központosan csapágyazott törőhengerekkel van szerelve. A hidraulikus szögállításnak köszönhetően dőlt állományban is egyenletes anyagáram biztosítható. A radiális törekoszlató szélerősség-érzékelővel van ellátva, így a szecskázott szalma- és törekkeverék akár 13,5 m-re történő terítésével homogén tarló biztosítható.

Ezeket olvasta már?

Van mit kezelni: papíron 12 ezer olyan földtulajdonos van, aki 120 évnél idősebb, és nem ritka az olyan párhektáros föld, amin több száz tulaj osztozik…
Joggal tartunk attól, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás.
„EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” – megoldások munkaerőhiányra
A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a hatékonyabb munkaerőpiaci pozíció elérését segítő konferenciát rendez 2019. november 26-án, Budaörsön.
Fáziskésés és növekedési potenciál
A több ágazatban eredménnyel bevezetett áfacsökkentés egyetlen más ágazatban sem olyan fontos és időszerű, mint a kertészeti szegmensben.