Idén is pályázhatnak a növénytermesztők agrárbiztosításra

Az idén is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatáshoz juthatnak a gazdálkodók: az igények az egységes kérelembenyújtási időszakban adhatók be.

A Vidékfejlesztési Programban elérhető pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztéssel foglalkozó termelőknek. Az agrárbiztosítási díjtámogatás pályázatban eddig több mint 66 ezer kérelmet támogattak, mintegy 21 milliárd forint értékben, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az Agrárminisztérium annak érdekében, hogy minél több gazdálkodó, minél nagyobb területre vehesse igénybe a mezőgazdasági biztosítást, az elmúlt időszakban a díjtámogatás éves keretösszegének emeléséről és a támogatási szerkezet egyszerűsítéséről határozott. Tavaly 5 milliárd forintra emelkedett a pályázható éves támogatás összege, amelynek köszönhetően a 2018-tól kezdődően megnőtt a támogatás intenzitása.

Az „A" típusú csomag kibővült a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrákkal, a „B" és a „C" jelű konstrukciókat pedig elválasztották: előbbiben az ültetvény- és zöldségkultúrák, utóbbiban a szántóföldi növénykultúrát kaptak helyet. A „B" jelű csomag esetében – a korábbiaktól eltérően – 5 helyett a 9 kockázat bármelyikére köthető biztosítás.

A pályázati felhívás részleteiről bővebb információ a www.szechenyi2020.hu oldalon érhető el.

Ezeket olvasta már?

A kitartó és eredményes munka alapozta meg a PETKUS-szárító-beruházást
A Vass család is a kiváló minőségű PETKUS-technológiát választotta a terménykezeléshez.
Konferencia a talaj változásairól
A konferenciát a Westsik vetésforgó alapításának 90. évfordulója alkalmából szervezték.
Gazdálkodjunk precízen!
Az AXIÁL Kft-nél a november a precíziós növénytermesztés hónapja.
Az EU és az AGRYA is támogatná a generációváltást
Kiegészítő dotációt terveznek a fiatal termelőknek oktatásra, költségcsökkentésre.