Idén is kérheti falugazdásza segítségét egységes kérelme beadásához

Megkezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. Az agrártámogatások hatékony lehívásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) meghatározó a szerepe: évente a támogatási kérelmek kétharmadát a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák.

Kezdetét vette a 2019. évi egységes kérelmek beadásának időszaka. Ennek keretében idén már 46 jogcímre nyújtható be támogatási és kifizetési kérelem. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagyományosan évente mintegy 120 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik: a falugazdászok idén is ingyenes segítséget nyújtanak a termelőknek. Fontos, hogy több jogcím igénylése esetében változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, amiről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek.

A kérelmek csak elektronikus úton adhatók be a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén, szankciómentesen május 15-ig. Az ezt követető napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti 1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11.

A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett
június 2-ig lehetséges, kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amik változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.

A falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsíthatják az egységes kérelmek benyújtását. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával vinnie a kamarai tagnak.

Ezeket olvasta már?

Az ajánlati fajtalistával többletbevételre tehetünk szert
A kukorica ajánlati fajtalista résztvevőit a Szántóföldi Szakmai Napon díjazták.
Fókuszban az ágazat fejlesztési lehetőségei
Portfolio Agrárszektor 2019 konferencia.
Van mit kezelni: papíron 12 ezer olyan földtulajdonos van, aki 120 évnél idősebb, és nem ritka az olyan párhektáros föld, amin több száz tulaj osztozik…
Joggal tartunk attól, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás.