Horsch Terrano – a szántóföldi kultivátor!

A Horschnál minden évben találkozunk új fejlesztésű gépekkel, a vetőgépek terén, valamint a kultivátoroknál. A Terrano család 2018-ban Magyarországon is bemutatott legújabb fejlesztése a Terrano GX nevet kapta.

A Horsch Terrano GX modulárisgép-koncepció alapján épül fel, 4, 5 és 6 m munkaszélességekben, és 3- vagy 4-gerendelyes változatban. Az elmúlt néhány évben a négygerendelyes kultivátorok zöme dupla lezáró hengerrel került a földekre. A Terrano GX-nél mostantól a háromgerendelyes változatot is lehet dupla lezáró hengerrel szerelni.

Az univerzális kultivátor 85 cm-es hasmagassággal rendelkezik, a még nagyobb áteresztőképesség érdekében, így eltömődésmentesen dolgozik még a legnehezebb körülmények között is. Munkamélység-állítása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, így a mélységtartás nagyon pontos még egyenlőtlen talajfelszín mellett is.

A kényelmi szempontokra is gondolva a Terrano GX hidraulikus mélységállítással is rendelhető.

Három- vagy négygerendelyes legyen a Terrano GX?Azok a termelők, akiknél a vetésforgóban kisebb a kukorica aránya, és így közepes mennyiségű szármaradvány található a talajfelszínen, a háromgerendelyes kultivátorral az összes talajmunkát el tudják végezni. A keverés, egyengetés és visszatömörítés magas színvonalon valósul meg.

Amikor nagyon nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni, és mindezt lehetőleg egy munkamenetben, nagyon jól elterítve, ennél a feladatnál a négygerendelyes kultivátor mutatja meg erősségét, a hosszabb vázszerkezete révén. A négygerendelyes kultivátor eltömődésmentességét még nagy mennyiségű kukoricaszár-tömeg mellett is a nagy, 120 cm-es kapaosztás biztosítja. A kapák húzástávolsága mindkét gépnél 30 cm. Mekkora vonóerőt igényel a Terrano GX?

A négygerendelyes GX kb. 15%-kal nagyobb vonóerőt igényel, mint a háromgerendelyes, ugyanabban a munkamélységben. A plusz vonóerőigény abból adódik, hogy a talaj és a növényi maradványok a több kapamezőnek köszönhetően hosszabb ideig tartózkodnak a gépben. Számokban, lóerőkben válaszolva a kérdésre (természetesen talajtól és művelési mélységtől függően) a vonóigények a következőképpen alakulnak: Terrano 4.3 GX 160 LE-től, Terrano 5.3 GX 190 LE-től, Terrano 6.3 GX 230 LE-től.

A Terrano GX alapkivitelben olyan erőátviteli rendszerrel van ellátva, amelyik közel másfél tonna terhelést ad át a traktorra. Ennek a rendszernek a segítségével megnövelhető a traktor hátsó tengelyére eső súly, így jobban fog a traktor, jobban le tudja adni a vonóerőt a talajra.

Mit jelent a TerraGrip 3 L kapabiztosítás?Az újratervezett TerraGrip nyírócsavarmentes kapabiztosításnál a rugós tag fekvő állapotban 550 kg kioldóerővel rendelkezik, és a kapa még így is képes 30 cm magasra kinyílni. A nagy kinyíló erő azért szükséges, hogy a kapát és annak szögét hosszasan megtartsa, így biztosítható a könnyű vontathatóság. Abban az esetben, ha valamilyen ellenállásba ütközik, ami miatt ki kell emelkedni, a kioldó erő 550 kg-ról lecsökken 175 kg-ra (30 cm kiemelkedésnél) – ezt nevezzük intelligens kapabiztosításnak.

Milyen kapákkal lehet szerelni a Terrano GX-et?A jól bevált MulchMix kaparendszer a szármaradványok intenzív bekeverésére és mélyművelésre lett kifejlesztve. A nagy, 600 mm-es kapasugárnak köszönhetően a talajt nem préseli össze, így annak struktúrája megmarad. Mindegy, hogy milyen mélységben dolgozunk, a kapa soha nem áll derékszögben a talajra; ez alacsonyabb vontatási igényt biztosít, óvja a talaj szerkezetét, és üzemanyagot is megtakarít.

Abban az esetben, ha csak lazítani akarunk, és nincs igény az intenzív keverésre, vagy nagy szárazság esetén, akár mint amilyen az idei ősz is volt, a MulchMix kaparendszer helyett használhatjuk az LD vagy ULD kapákat, amelyek 30 cm mélységig teljesen átlazítják a talajt. Ezek a kapák nagyon keveset vagy egyáltalán nem mozgatnak földet a felszín irányába, így a kiszáradt talajból a nagy hantok nem kerülnek fel a felszínre. A futómű most már nemcsak a négygerendelyes gépben került előre, a kapamező és a henger közé, hanem a háromgerendelyesnél is, ez biztosítja, hogy dupla hengerrel is tudjuk szerelni. A kapamező és a henger között található még az egyengető tárcsasor is, amely az egyenletes talajfelszínt biztosítja.

Milyen hengerekkel szállítják a Terrano GX-et?A Terrano GX-ben megtalálhatók az eddig ismert Horsch hengerek, így az egysorosak, ill. a duplák. Ezenfelül a Horsch a 2017-es évben kifejlesztette a SteelFlex hengert, amely az SD és az új RingFlex hengerből tevődik össze. Az első sor SD henger mélynyomó, vagyis mélyre tömörít, a második sorban a RingFlex szélesen, sekélyen, és finom, laza felszínt hagy maga mögött. Ebből a hengerből késő ősszel, amikor nagyon nedves a talaj, az SD hengert kiszerelve nyers talajra is alkalmas hengert kapunk (Winterpacker), így az őszi alapműveléseket gond nélkül elvégezhetjük a Terrano GX-szel.

A Horsch Terrano GX röviden tömören úgy jellemezhető, mint az egyik legmodernebb és leguniverzálisabb Horsch szántóföldi kultivátor!

SZERZŐ: SZÁSZ

Ezeket olvasta már?

Új kukoricahibridek meggyőző eredményekkel
Partnereinket magas jövedelmezőséget biztosító, stressztűrő kukoricahibridekkel segítjük.
Ha nem tanulunk meg gondolkodni, a tizenkilencre húzunk lapot
Arra keressük a választ, hogy melyek azok az adatok és mérési lehetőségek a talaj-előkészítéstől a betakarításig, amelyeket minden gazdálkodónak ismernie kellene.
Igényeljen kedvezményes belépőt a gépkiállításokra!
AGROmashEXPO és ArárgépShow 2020.
Nagymúltú, legendás Pioneer hibridek „járták be” az elmúlt évtizedekben a FAO 300-as és a FAO 400-as éréscsoportok végét.