Horsch Terrano FX – három pontra!

A Horsch Terrano FX az egyik leguniverzálisabb szántóföldi kultivátor három pontra. A kisebb farmok számára igen előnyös lehet egy hárompont-függesztett szántóföldi kultivátor, de nemcsak a kisebbeknek, hanem mindenkinek, aki több kisebb parcellával rendelkezik.

A hárompont-függesztés nagyobb manőverezési lehetőséget nyújt, így a kis parcellákon felesleges taposás nélkül jobban ki tudunk járni minden sarokra. Sokan nem veszik figyelembe azt a tényezőt, hogy a hárompont-függesztésű kultivátor jóval könnyebb, mint a hasonló vontatott kivitelű, így az üzemeltetés során kevesebb gázolajat is fogyaszt.


Terrano FX - tarlóhántás

A Terrano FX – három pontra teljesen egyenértékű a vontatott változatával, ugyanúgy lehet vele 5-25 (30) cm mélyen dolgozni. A kapák húzástávolsága 30 cm, a háromgerendelyes kivitelnek köszönhetően nagyon nagy az átömlő keresztmetszete, így még nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozása sem okoz gondot. A MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel lehet dolgozni, vagyis már a tarlóhántást teljes átfedéssel el tudjuk végezni. Sekély talajművelést tudunk végezni még akár tavasszal is. Aki mulcsos technológiában dolgozik, vagy az AKG nem szántásos részét bevállalta, azok a termelők már tudják, találkoztak azzal a jelenséggel, hogy tavaszra a föld felszíne kizöldült. Ezek lehetnek akár a zöldtrágyázás maradványok, vagy árvakelés, ami csak első ránézésre gond, mert régebben, a hagyományos szántásos talajművelésnél nem találkoztunk vele. Ezt a „zöldséget” kétféle módon tudjuk eltüntetni. Egyik a vegyszeres megoldás, a másik pedig a mechanikai, szántóföldi kultivátorral. Amúgy pedig még jobb is, hogy tavaszra kicsíráztak, kikeltek ezek a növények, mert máskülönben valamikor később jöttek volna elő. Egy dologra kell tavasszal odafigyelnünk, hogy jó időben végezzük a talajművelést, nehogy tönkretegyük a talajt. A Terrano FX-et, az előbb említett műveletek mellett, őszi magágykészítésben és alapművelésben is előszeretettel használják. A kapákkal 25-30 cm mélyen is tudunk dolgozni, ebben az esetben ajánlott a szárnyak levétele, ugyanis ebben a mélységben már nem kell teljes átfedéssel dolgozni, a talaj átreped, és így költséghatékonyabb a művelet, és nedves talaj esetén nem kenjük el az altalajt.


Terrano FX – magágykészítés

Egy igen fontos dolgot tudunk még végezni a Terrano FX-szel: a talajműveléssel egybekötött műtrágyázást. A Horsch Partner a traktor mellső függesztésére alkotott nyomott tartályából akár nagy mennyiségű műtrágya is kijuttatható. A kultivátor kapákon keresztül kijuttatott műtrágyát éppen oda tudjuk lehelyezni, ahová szeretnénk, mélyre, sekélyre, vagy fele-fele arányban.


Terrano FX és Partner FT – mütrágya kijuttatás

Ezzel a lehetőséggel már sokan élnek, és a „depó” műtrágyázás előnyeit kihasználva, azon keresztül, hogy a műtrágya nagyobb százalékban hasznosul, jobban ki lehet számítani a műtrágya input megtérülését.

SZERZŐ: SZÁSZ

Ezeket olvasta már?

Olyan csapattal dolgozhatok együtt, amelynek minden tagja hasonló gondolkodással bír.
A vetési és talajművelési technológiai trendek
A modern technológia révén napjainkban könnyebb visszatérni a biológiailag kedvező, hagyományos talajművelési módszerekhez.
A mulcsos technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.