Horsch Maestro – nagy teljesítményű szemenkénti vetőgép

A kukoricatermés mennyisége nagyban a vetésnél dől el! Amit a vetésnél elrontottunk, azon egy jó év esetleg tud még segíteni. De ha azokban a tavaszi napokban egy kicsit jobban odafigyelünk, akkor azt mondhatjuk, mi mindent megtettünk, a többi a Jóistenen múlik.

Mire kell odafigyelni?

Az első és legfontosabb a talajban a víz megtartása. A szántásos talajművelésnél időben zárjuk le a talajokat, akár télen a megfagyott szántást egyengessük el, akár tárcsázzuk meg, ugyanis ekkor „bármekkora traktorral” megyünk, nem hagyunk káros taposási nyomokat. A tavaszi kompaktoros művelésnél ajánlott a mellső merevszárú lúdtalp kapa, amivel egy egyenletes magágy alatti részt hagyunk magunk mögött! A mulcsos talajművelésnél abban az esetben, ha ősszel korábban végeztük az alapművelést, a gyomok még az ősz folyamán kikelhetnek. Ekkor ajánlott ősszel egy totális gyomirtás, így a legolcsóbb, és tavasszal nincs már gondunk vele. A késő őszi alapművelés után általában csak tavasszal „szőrösödik” ki a talajfelszín, amit kétféleképpen tudunk eltüntetni. Az egyik mód megint a totális gyomirtó, a másik a mechanikus, pl. Cruiser segítségével, akár a magágynyitással egybekötve (ez időjárásfüggő). A Cruiserrel nagyon egyenletes felületet tudunk kialakítani, amin még pontosabb a vetés, és egy menetben, a Partner tartályok segítségével, a műtrágyázást is el lehet végezni.

Az új Maestrókkal nagyon egyszerű a vetés! Az adagoló körüli állítási lehetőségek nagyon leegyszerűsödtek. Tulajdonképpen a vetőtárcsa kiválasztása és behelyezése után nincs is más állítási lehetőség! A csoroszlya nyomását hidraulikusan állítjuk, vagyis ez is önműködően történik. Hagyományosan, változó talajkörülmények között, általában a keményebb talajokhoz állítjuk a csoroszlyanyomást. Több kísérlet is bebizonyította azonban, hogy az a csoroszlyanyomás, ami kemény talajon biztosítja, hogy a mag pontos mélységbe kerüljön, a laza talajon túl sok, és depressziót okoz, ami terméscsökkenéshez vezet. A Maestrón az AutoForce rendszerrel mindig a megfelelő csoroszlyanyomással tudunk dolgozni, ugyanis ez a laza talajon automatikusan visszavesz a nyomásból, kemény felületen pedig megnöveli. Ezzel a rendszerrel akár több mázsa terméstöbbletet is el tudunk érni.

Egy másik egyszerű megoldás, amivel a termésmennyiséget már a vetésnél befolyásolni tudjuk, a tömörítőkerekek alkalmazása. Sokan találkoztak azzal a jelenséggel, hogy vetés után a standard gumikerekes lezárókerekekkel nem tudták rendesen összezárni a vetőbarázdát, vagy amint elkezdett száradni a föld, a vetőbarázda szétnyílt. Ezt a jelenséget a különböző lezárókerekekkel meggátolhatjuk, aminek eredményeként időben egyenletes lesz a kelés, és így megint csak néhány mázsa többletterméshez jutunk.

Válassza a Maestrót, mert megéri!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN
30-7430302

Ezeket olvasta már?

A Hungrana Kft. igazoltan GMO-mentes alapanyagból állítja elő termékeit.
A kukoricavetés sarkalatos pontjai
Kevesebb mint egy hónap – 3 hét – alatt el kell vetni egymillió hektár kukoricát!
Várjuk felkészülten a kukorica gyomirtását!
Hogy a nehéz gyomosodási viszonyok mellett eredményesen tudjunk védekezni, készüljünk profi megoldással!
Március 31-ig teljesítjük a vetőmag-megrendeléseket
A SAATEN-UNION-nál további tavaszivetőmag-készletek állnak rendelkezésre, rövid kiszállítási határidővel.