Horsch Cruiser - A tökéletesebb sekély talajművelés eszköze

Az aratás utáni talajművelés egyik legmodernebb formája a rövidtárcsa használata, amely eszközzel viszonylag kisebb vonóerővel, nagy sebességgel nagyon nagy területet lehet megművelni. A tarlóhántásnál a legfontosabb, hogy a talajnedvesség megőrzése érdekében sekélyen, teljes átfedéssel végezzük.

A következő menet a tarlóápolás. Erre a műveletre nagyon sokféle munkaeszközt használnak. Az egyik a permetező, nagy teljesítménnyel, amivel csak annyi a gond, hogy a kihullott magvakat ebben az esetben nem stimuláljuk. A következő művelet lehet megint könnyű vagy nehéz tárcsa, szántóföldi kultivátor vagy akár eke használata. Azok a termelők, akik a tarlóápolásban a tökéletességre törekednek, gyomirtásra, olyan kultivátort használnak, amelynek nagyon szűk a húzástávolsága, és nagyon sekélyen tudnak vele dolgozni, akár nagy mennyiségű szármaradvány mellett is.


Cruiser tarlóápolás

Ez a gép a Horsch Cruiser. Vontatott változatban Cruiser XL hatgerendelyes kivitelű, a 15 cm-s szűk kapahúzás mellett is óriási az átömlő keresztmetszete. A kapák előre feszített rugós kivitelűek, 150 kg kioldóerővel, de a rugós kapák vibráló tulajdonságaival felruházva. Nagy mennyiségű földet szállítanak, így az egyengetőképességük tökéletesebb. A Cruisert lehet használni tarlóhántásban is, mert nehezebb vontathatóságú, mint a Joker, ellenben, ha nem sikerült a szalma szétterítése a kombájnnal, akkor ez a munkagép mindent a helyére rak. Sekélyen lúdtalpkapákkal, teljes átfedéssel, a keskeny kapákkal pedig intenzíven, mélyebben, akár 15 cm-ig lehet dolgozni.

Cruiser 6 XL tarlóhántás

A mulcsos technológiában előszeretettel használják tavaszi magágykészítésben is. A teljes felületre kiszórt műtrágyát tökéletesen egyenletesen lehet bekeverni, a kikelt gyomokat az eszköz kivágja, és a henger mögötti gereblye segítségével a felszínre kihúzva biztos az elszáradásuk. A biogazdaságok egyik alapeszköze lehet! A biotermesztésben arra kell odafigyelni, hogy amikor nincs kultúrnövény, akkor minél több gyommagot stimuláljunk, és a kikelt gyomokat elpusztítsuk. Ezt csak úgy lehet a legnagyobb hatásfokkal elvégezni, ha a Cruiserrel feketén tartjuk a földet.


Cruiser 4 SL szántáselmunkálás

Mit jelent ez? A talaj folyamatos bolygatása mindig új, még ki nem csírázott magvakat serkent csírázásra, a kihajtott növényeket pedig az eszköz elpusztítja. Ez az állandó intenzív, sekély (!) talajmozgatás biztosítja a gyommentességet. Néhol a hagyományos termesztéstechnológiában különböző gyomnövények is kezdenek rezisztenssé válni, így a mechanikus gyomirtás egy válasz lehet ezekre a gondokra.

Cruiser 4 SL búza magágykészítése repce után

Meg kell azonban jegyezni, hogy a tarlóhántás után nem szabad hagyni, hogy az árvakelés megerősödjön. Ha az árvakelés kinőtt a kezünk közül, akkor a Cruiser kultivátorral sekélyen nem fogunk tudni szép munkát végezni. Ebben az esetben más munkaeszközt kell alkalmazni, például Terrano vagy Tiger nehézkultivátorokat, és mélyen be kell dolgozni a kifejlett árvakelést, vagy gyomirtót kell használni ellene.

A Cruiser egy olyan sokoldalú sekély intenzív kultivátor, amely ha jól használjuk, akkor nagyon sokat tud segíteni abban, hogy a következő kultúrnövény tökéletesebb legyen!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN • 30-7430302

Ezeket olvasta már?

Horsch sekély és ultrasekély talajművelés
A Horsch két talajművelő gépet alkotott a sekély és ultrasekély talajművelésre, ez a Cruiser és a Finer.
A vetési és talajművelési technológiai trendek
A modern technológia révén napjainkban könnyebb visszatérni a biológiailag kedvező, hagyományos talajművelési módszerekhez.
A mulcsos technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.