Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch

Humuszépítés, CO2-csökkentés, sekélyebb talajművelés

Nap, mint nap találkozunk növényvédelmi szigorításokkal és a klímaváltozás által okozott kihívásokkal. A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány tovább nehezíti, így természetes, hogy nyitottak minden újdonságra, ami hatékonyabbá teheti gazdálkodásukat. Michael Horsch és családja, valamint kollégáik minden AGRITECHNICA kiállítás előtt megmutatják, hogy még mindig vannak innovációk a tarsolyukban. A sajtó munkatársai Schwandorfban és Landauban nézhették meg mindazt, amivel a nagyközönség majd Hannoverben fog szembesülni.

Ismét a mechanikus gyomirtásé a főszerep: Finer LT

Nemcsak a biogazdálkodók kapják majd fel a fejüket a Horsch kultivátorán, a glifozátok kivonása ugyanis a hagyományos gazdálkodókat is a mechanikus gyomirtás felé fogja fordítani. A Finer feladata egyértelmű: a gyomnövények, az árvakelések és a köztesnövények sekély átvágása, viszont ettől sokkal többre képes, a rugós kapák állítható támadási szögének köszönhetően minden körülmény között sekélyen és párhuzamosan vágja át a talajt.

A négygerendelyes, hárompont-függesztésű gép munkaszélessége 6-12 m lehet, a kapák húzástávolsága pedig 15 cm. A kapamezőt a kétgerendelyes gyomfésű követi, ami még finomít a gyomeltávolításon is. Kapáinak és a fésűnek köszönhetően a Finer kíválóan alkalmas magyágyelőkészítésre.

Sorközművelő kultivátor,Horsch-módra: Transformer VF

A talaj oxigénnel való frissítése, a kapillárisok elvágása és nem utolsósorban a gyomtalanítás a feladata a sorközművelésnek. Nem véletlen a mondás: „kapálás után szinte megugrik a kukorica”. A Transformer VF egyik különlegessége a teljesen integrált oldalra tolható keret, valamint a kamerarendszer. A kultivátor 6-12 m munkaszélességben rendelhető, természetesen más-más paraméterekkel: a 6 és 8 m széles gépek 3 részben csukhatók, a 9-12 m munkaszélességű változatok pedig 5 részben csukhatók, így 3 m a szállítási szélességük és 4 a szállítási magasságuk.


A glifozátok kivonására a mechanikus gyomirtás lehet a megoldás

A keret alatti szabad tér tekintélyes (660 mm), ami a késői vetésű soros növénykultúrákban, így a kukoricánál vagy a cukorrépánál lehet fontos tényező. Mivel az U-profilon az eszközök könnyen átszerelhetőek, 25-90 cm-es sortávolsághoz, azaz különböző növénykultúrákhoz ill. technológiákhoz is igazíthatóak.

A kétkamerás rendszer a napsütés torzító hatását küszöböli ki, ezzel a sorontartást gyakorlatilag már garantálja.

Opcióként a hátsó munkaeszközökhöz takarólemezek is rendelhetők, így pl. a korai állapotú növénykultúrák is biztonsággal kultivátorozhatóak, de a profilon van hely egyéb, sorban dolgozó munkaeszköz felszerelésére is.

Továbbfejlesztették a Leeb önjáró permetezőit

A még egyedülálló, díjnyertes BoomContol keret szinte maradt az eredeti, precizitása változatlan, legfeljebb a szélessége változott, már 42 m-es munkaszélességben is rendelhető. Viszont minden más megújult: a vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli. Ez a futómű a központi kerettel és a kerekek hidropneumatikusan csillapított, egyedi felfüggesztésével, aktív szintszabályzásával közúton, szántóföldön vagy akár lejtőn is kényelmes munkavégzést biztosít. Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották, viszont a fülkét teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett.

A 310 LE-s permetező 6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartállyal rendelhető, mindkét esetben kényelmesen, a fülkéből kezelhető a CCS Pro folyamatos belső tisztítás és az automatikus öblítés. A permetező 1000 l/perc töltési teljesítményéről a rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik.


Horsch Leeb PT 8.300 önjáró permetező


A magyar újságírók Barabás Zsolt és Szász Zoltán Horsch-képviselők segítségévelismerték meg az újdonságokat

Már mobiltelefonról végezzük a fúvóka vagy a vetőgép beállítási tesztjét?

A jövőben a gép, a gépkezelő és a gyártó között élő, azaz azonnali kapcsolat is létesíthető, a SmartCan modullal nemcsak hogy minden adat kiolvasható, hanem azonnali teszt is elvégezhető, a beállítás korrigálható. Mindehhez egy okos telefon (Android és iOS operációs rendszer egyaránt) és a Horsch SmartCan alkalmazása is elegendő. Az alkalmazás segítségével például az ügyfél olyan gépfunkciókat is kezelhet, mint a leforgatás, a fúvókateszt vagy a Maestro vetőgépeknél egy sorteszt. A jövőben elképzelhető a vezeték nélküli szoftverfrissítés vagy egy hibaüzenet esetén a távdiagnózis. Emellett természetesen a telemetrikus adatok továbbítását vagy akár a Farm-Menedzsment rendszerekkel történő adatcserét is biztosítja a technológia, az AGRITECHNICÁ-ra pedig megvalósul az Agrirouterrel való kapcsolódás is.

Még mindig mechanikus gyomirtás: itt a HORSCH gyomfésűje

A Cura ST gyomfésű a biogazdálkodóknak és a konvencionálisan termelőknek is praktikus újdonság a Horsch palettáján. Nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piactársai közül, hárompont-felfüggesztéses változatban, 6-15 méteres munkaszélességekben, hatgerendelyes felépítéssel, 2,8 centiméteres fogtávolsággal kerül a piacra. A fogak terhelése fokozatmentesen, hidraulikusan állítható, minden fog 500-5 000 g-ig terhelhető, miközben szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedileg van rögzítve, és az oldalirányú nyomás ellen védve van.

Az újdonságokat még sorolhatnánk, következő lapszámunkban visszatérünk még a bemutatásukra, már csak azért is, hogy felcsigázzuk azok érdeklődését, akik ellátogatnak Hannoverbe, és kellőképp kíváncsivá tegyük azokat, akik itthon várják az innovációk debütálását.

Ezeket olvasta már?

A mulcsos technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk.
Párbeszéd a jövő mezőgazdaságáért
A BASF a fenntarthatóság növelésével kíván értéket teremteni.
A Gabonakutató alapítása 95. évfordulóját ünnepelte
Nagyon nem mindegy, hogy az emberiséget milyen minőségű táplálékkal szeretnénk ellátni.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.