Hatalmas lehetőség a nehézgép-szerelő szakmában a 2019-es Worldskills versenyen

2019. március 12-13. között a VI. SkillsHungary válogató versenyen kiderült, hogy nehézgép-szerelő szakmában Apagyi Bence képviselheti hazánkat a Kazanban megrendezésre kerülő WorldSkills 2019 versenyen.

A korábban mezőgazdasági gépész szakterület kibővült és nehézgép-szerelő versenyszámban 5 fiatal indult, akik különböző feladatokban mérhették össze tudásukat. A feladatok között a gépek köre is kibővült és Claas Arion traktor nullverziós szervízén keresztül, különböző hibákat kellett megkeresni a Manitu teleszkópos- és a Gehl  kompakt rakodógépen.  Nem maradhatott el a feladatok között a legújabb technológiájú GPS rendszer beállítása sem, de a versenyzők nagyon jól vették az akadályokat. A verseny nagyon szoros volt, de végül az eredmény az alábbiak szerint alakult:

  1. Apagyi Bence
  2. Béres Bálint
  3. Hunyadi Ármin
  4. Kovács Róbert
  5. Gácsi István

Apagyi Bencére ezzel a győzelmével egy nagyon hosszú, de annál is izgalmasabb 120 nap vár, hiszen a MEGFOSZ tagjai megkezdik felkészítését a 2019-es WorldSkills versenyre, akik minden a szakmában elsajátítható tudást és tapasztalatot át fognak adni a versenyzőnek. Nagyon fontos, hogy több típusú és fajtájú mezőgazdasági gépet ismerjen majd meg, és tudása, gyakorlata minél szélesebb körben fejlődhessen. Mindemellett a szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara programjain is részt fog venni, hiszen szaktudása mellett mentálisan és pszichikailag is készülnie kell az augusztusi versenyre. A tavalyi Euroskills verseny mintájára Bence felkészítésével egyidejűleg a második helyezett Béres Bálint felkészítése is zajlik majd, aki jelenleg az Axiál Kft. szervizszerelője.

A versenyről és az előkészületekről Apagyi Bence nyilatkozott

Hogyan jutottál el eddig a versenyig?

A középiskolás éveim alatt önként jelentkeztem a szakmai versenyekre, és némelyiken elég jó helyezéseket értem el. Ezért úgy döntöttem, hogy mért ne próbálnám ki magam egy magasabb szinten is. A Skills verseny nem volt ismeretlen számomra, így alig vártam a következő verseny kiírását, és egyből ki is töltöttem a nevezési lapot.

Hogy érezted magad a verseny alatt?

Nagyon jól éreztem magam a két nap alatt, jók voltak a feladatok, még ha a leírásban egyszerűnek tűntek is, de nem voltak azok. Az tetszett benne, hogy törni kellet a fejemet, hogy rájöjjek, mi a hiba oka, és meg tudjam oldani a feladatokat. Egyszóval olyan volt, mint egy élethű hibaelhárítás, annyi különbséggel, hogy itt egy meghatározott időn belül kellet megoldani a feladatot.

Mennyire várod a felkészítést és a külföldi versenyt?

Nagyon várom a felkészülést és versenyt is. Biztos vagyok benne, hogy szuper élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodok majd. Megpróbálok minden tudást magamba szívni, ami még hiányzik, hisz ha már kijuttam, akkor ott is a legjobb eredményt szeretném elérni. Érdekes lesz a külföldi kollégákkal való megmérettetés, de nem félek tőle.

- Bence pályafutását a szakiskolai éve óta kísérem figyelemmel és nagyon sok versenyen megmérettette már magát, nagyon jó eredményekkel. A MEGFOSZ által szervezett országos verseny tavalyi nyertes csapatának is tagja volt és az idei évben már a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán kezdte meg tanulmányait. Eredményei példaértékűek lehetnek a mai fiatalok számára, és egy igazi pályamodellt mutat be a mezőgépésznek tanulók körében. Jó látni, hogy munkánknak ilyen eredményei vannak és ilyen tehetséges fiatalok kerülnek ki az általunk is támogatott mezőgazdasági szakiskolákból - mondta Viczián Ágnes, a MEGFOSZ marketing és PR szakembere.

A versenyzőknek ezúton is gratulálunk és augusztus 22-27-ig tartó WoldSkills versenyen drukkoljunk együtt a magyar csapatnak és kiemelten a nehézgép-szerelő kategóriában induló Apagyi Bencének!

Ezeket olvasta már?

A PREGA mottója: adatalapú döntések – fenntartható gazdálkodás.
A mobil mezőgazdasági gépek térhódítása
A mobil, magajáró mezőgazdasági gépek alkalmazása egyre népszerűbb a világ országaiban.
A Komár mopedtől a marketingvezetői feladatokig
Egy jó gépészmérnökből lehet jó marketinges…
Ugrásszerűen érdeklődnek a fiatalok az agrárgépészet iránt
Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma.