Használjuk fel a kezelt szennyvizet a mezőgazdaságban!

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját arról a jogszabálytervezetről, ami a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítását teszi lehetővé, valamint hozzájárulhat a vízhiány mérsékléséhez.

Az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek kitettek, ami vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet, olvasható az Európai Parlament oldalán. A megfelelően kezelt szennyvíz – elsősorban mezőgazdaságban történő – használatával csökkenthető a vízkitermelés.

Az EP elfogadott jogszabálytervezet meghatározza a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz – azaz a települési szennyvíztisztító telepekről származó, kezelt szennyvíz – minőségi minimumfeltételeit. Emellett a visszanyert víz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmazza a tervezet. A visszanyert vizet feldolgozandó élelmezési célú termények, vagy nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére használhatják majd.

Az Európai Bizottságnak 5 éven belül fel kell mérnie, vajon az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e. A tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását, például az iparban, rekreáció során vagy a környezetvédelem terén. Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a tagállamok biztosítják az emberi és állati egészség, valamint a környezet védelmét.

Ezeket olvasta már?

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét
Hazánk 16 kiállítóval, 600 négyzetméteres standon képviselteti magát a rangos szakkiállításon
Igényeljen kedvezményes belépőt a gépkiállításokra!
AGROmashEXPO és ArárgépShow 2020.
Legyen (táp)elemében a talajod! – Talajegészség Konferencia 2019
Kukoricahibridek tesztelésének újabb eredményei
A termésingadozás mérséklésében nagy szerepe lehet a korszerű, kiváló alkalmazkodóképességű kukoricahibrideknek.