Használjuk fel a kezelt szennyvizet a mezőgazdaságban!

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját arról a jogszabálytervezetről, ami a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítását teszi lehetővé, valamint hozzájárulhat a vízhiány mérsékléséhez.

Az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek kitettek, ami vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet, olvasható az Európai Parlament oldalán. A megfelelően kezelt szennyvíz – elsősorban mezőgazdaságban történő – használatával csökkenthető a vízkitermelés.

Az EP elfogadott jogszabálytervezet meghatározza a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz – azaz a települési szennyvíztisztító telepekről származó, kezelt szennyvíz – minőségi minimumfeltételeit. Emellett a visszanyert víz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmazza a tervezet. A visszanyert vizet feldolgozandó élelmezési célú termények, vagy nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére használhatják majd.

Az Európai Bizottságnak 5 éven belül fel kell mérnie, vajon az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e. A tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását, például az iparban, rekreáció során vagy a környezetvédelem terén. Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a tagállamok biztosítják az emberi és állati egészség, valamint a környezet védelmét.

Ezeket olvasta már?

Fáziskésés és növekedési potenciál
A több ágazatban eredménnyel bevezetett áfacsökkentés egyetlen más ágazatban sem olyan fontos és időszerű, mint a kertészeti szegmensben.
A talajok vízháztartását meghatározó tényezők elemzése
A víz szerepe kiemelkedő a növénytermesztési gyakorlatban, hiszen a termelés hatékonyságát is döntően befolyásolja.
Két év múlva jobb lesz szerződni?
A mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókat védené az Európai Unió irányelve
Újabb lendületet kaphat a hazai öntözés
Bonyodalmas bürokrácia, lassú megtérülés és drága fenntartás, töredezett birtokszerkezet – újabb lépést tett az állam az akadályok felszámolásáért.