A hagyma tápanyag-ellátásának sajátosságai és a burkolt, szabályozott (CRF) feltáródású műtrágyák jelentősége a termesztésben

A hagyma igazi kihívás a tápanyag-utánpótlás terén. Sekélyen gyökeresedő bojtos gyökérzete mindössze a talaj 20-25 cm rétegéből képes a tápanyagokat és a vizet hatékonyan hasznosítani. Ezenkívül a kezdeti igen vontatott fejlődést hirtelen felváltó intenzív növekedés miatt (lomb és hagymafej) kicsivel több mint egy hónap alatt veszi fel és építi be a tápanyagokat – ehhez egyedi gyakorlat és a tápanyagok precíz kijuttatása szükséges.

A hagymanövény sajátosságai adják a kézenfekvő lehetőséget a hatékonyan alkalmazható, burkolt, szabályozott tápanyag-feltáródású (ún. CRF-controlled release fertilizer) Agromaster műtrágyacsalád a hagyma számára megfelelő összetételű tagjának használatára. A korai vetés miatt a talajállapotok gyakran nem engedik meg az időben történő fejtrágyázást, amire az adott fenofázisokban szüksége volna a hagymanövénynek.

Mi a burkolt technológia lényege? Miért is lehet erre a hagymatermelőknek szükségük? Miben tér el a hagyományos tápanyag-utánpótlástól?

Az Agromaster műtrágyában a talajhőmérséklet változásai által meghatározott időintervallumon belül feltáródó tápanyagok, köztük az egyik legfontosabb és legkönnyebben kimosódó nitrogén így szabályozottan, de folyamatosan a növény fejlődési stádiumainak megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre.


Hagyma intenzív növekedésének kezdeti fázisa

Az alaptrágyaként kiszórt Agromaster 12-5-20+4MgO+2caO+35 SO3 450-700kg/ha dózisban 2 hónapos hatástartammal gyakorlatilag a tényleges kezdeti és intenzív növekedés első feléig elegendő tápanyagot képes biztosítani a hagyma számára. A talajhőmérséklet a korai vetés (március közepe-április első hete) következtében gyakran csak 6-7 0C-os, (miközben ideális lenne a 8-10 0C az egyenletes kelésért), tehát a talaj hideg. Ezen a hőmérsékleten az E-Max technológia következtében mégis történik feltáródás, de mivel a műtrágya hivatalos hatástartama 21 0C-os talajban érvényes, így könnyen belátható, hogy a 2 hónapos időintervallum gyakorlatilag akár 3 hónap is lehet, a talajhőmérséklet függvényében. Ezzel további előnyt biztosít, hiszen a hideg talajon a növény is lassabban fejlődik, nincs is szüksége annyi tápanyagra, az EC-érték alacsony marad, és az esőzések sem tudják kimosni a burkolatban maradt nitrogént, így amikor már nagyobb mennyiséget igényel majd a növény, még mindig képes lesz az alapműtrágyából megfelelő mennyiséget felvenni. Ezzel gyakorlatilag a műtrágyaszórási munkafolyamatok száma is csökkenthető. Az Agromaster alapműtrágyák kedvező agronómiai előnye tehát a kevesebb munkafolyamat, kevesebb taposási kár és kisebb üzemanyag-munkaóra költség is.

A hagyma 3 leveles korig igen lassan fejlődik, a hideg talaj és a nappalok hosszának rövidsége következtében, mert ekkor a talaj hőmérséklete is csupán 6-10 0C körül van. Viszont ekkor már az E-Max technológia révén elegendő elérhető N áll rendelkezésre a növény számára. A 4. levéltől intenzív növekedés kezdődik, ami a talaj és a léghőmérséklet emelkedése, valamint a hosszabbodó nappali megvilágítások miatt indul be. A hagyma nagyobb leveleket képez, nagyobb asszimilációs felületek képződnek, ami miatt több tápanyag feldolgozására képes. Az 5-7 leveles állapot során indul meg a fej kialakulása, amikor a nyaki rész fele a kialakuló fejnek. Itt nagyon fontos, hogy a megfelelő nitrogénellátás mellett kiemelkedő szerep jut a foszfornak. Amennyiben Agromastert használtak, az még ilyenkor is biztosítja a P- és N-igény nagy részét, így a csapadékos tavaszi időjárásban nem kell olyan hamar a tápoldatozáshoz, felülkezeléshez folyamodni. További információért vagy esetleges tápanyag-utánpótlási kérdésével bátran forduljon hozzánk!

SZERZŐ:
Rácz Gábor, ICL-SF Hungary
+36-30-488-1479
E-mail: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

 

Ezeket olvasta már?

Három Agritechnica-ezüstérem az Amazone-nak
Már a kiállítás megnyitása előtt elismerték a német gyártó több termékét.
Az ősziárpa-termesztés kritikus elemei
Kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkezik, a gyengébb termőhelyeket is jól hasznosítja.
Érték és Minőség Nagydíjat kapott az Agrova Kft.
A 2018-ban megszűnt Magyar Termék Nagydíj után az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntető címeit idén második alkalommal adták át.
Biztos indítás Agroblennel!
Az Agroblen termékcsalád tagjai különleges feltáródási technológiával rendelkező alapműtrágyák.