fbpx

Gyors válaszok az új kihívásokra

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 25.

Az elmúlt évek hektikus időjárása és a szűkülő gyomirtószer-választék egyre precízebb és rugalmasabb gazdálkodást kívánnak meg a termelőktől és a növényvédőszer-gyártóktól.

Úgy gondoljuk, hogy szakítani kell azokkal a régi bevált hagyományokkal, amikor a gazdák el tudták dönteni februárban, hogy melyik táblát mivel permetezik, amikor is a területekre megrendelték a vetőmagjaikat.


Aszályindex

A mai helyzetben a kukorica gyomszabályozása sok esetben vetés utáni gyors döntések sorozatát igényli. Ezekre a gyors, nem bevált döntésekre a Sumi Agro Kft. is immár 25 éve felkészülve tud reagálni. A kukorica gyomirtásában a fejlesztések folyamatosan zajlanak, így a palettánk szélesedik. Az idei év is minket igazolt azzal, hogy a SUMICORN mellett – korai poszt technológia – a piacon egy poszt technológiával is megjelentünk. Az időjárási kitettségek miatt azonban fontos kiemelni: a mai helyzetben nem elég, hogy a készítményünk alkalmas legyen állománykezelésre, de ugyanolyan fontos, hogy a gyomok hektikus kelése, fejlődése érdekében maximális tartamhatásra is tudjunk számítani. Ezen kihívások mellett vezettük be a CLICK PRO (mezotrione+terbutilazin) készítményünket, amelyben a teljes kétszikű gyomspektrumot ki tudjuk iktatni a területről, úgymond országos lefedettséggel, illetve némi egyszikű elleni hatással is. A térképen is látható, hogy országosan nagyon változó időjárási tényezők voltak jellemzőek, de e körülmények mellett is eredményes gyomirtást tudtunk elérni.


A területen a kakaslábfű mellett kétszikű fertőzés volt jellemző, ezzel könnyen elbírt a készítmény

Nagyon örülünk a Sumi Agro Kft. életében annak a fejlődésnek, ami alapján a kihívásokra gyorsan tudunk reagálni. Így a termelőkkel való tárgyalások alkalmával folyamatosan új technológiákat ajánlunk, ami az ő gazdálkodásukat is sikerre tudja vinni.


A CLICK PRO kijuttatásnál a biztos hatás elérése érdekében 2-3 kg/ha ammonium-nitrátot juttattunk ki, ezzel segítettük a jobb felszívódást

Visszatérve a CLICK PRO előnyeihez – összefoglalva elmondható:‑a kijuttatástól gyors és látványos hatás (már a 3. napon érzékelhető, lángszóró elv);‑rugalmas felhasználás (nem a kukorica fejlettsége befolyásolja a kijuttatást, hanem a tömeges gyomkelés);‑az ország bármely részén megállja a helyét;‑levélen keresztüli markáns – és talajon keresztüli hosszú hatástartam betakarításig;‑jól kombinálható más készítményekkel (pl. nicosulfuron);‑kiváló ár-érték arány;‑II. kategóriás készítmény;‑magról kelő kétszikűek melletti markáns acat elleni hatás.


A későbbi területbejárás alkalmával a gyomok múmiáit láttuk csak, a kukoricán semmiféle fitotoxikus tünetet nem tapasztaltunk

Ezeket az előnyöket a gyakorlatból vett képeken is bemutatjuk, mivel a látvány meggyőző és egyben esztétikus is.

SZERZŐ:
VIRÁG LÁSZLÓ
WWW.SUMIAGRO.HU