Gondolta volna, hogy ennyi gép leég aratáskor?

Az évi 300-500 tűzesetnél a porral oltó sem volt elég, és csak az elmúlt 5 évben összesen 5200 hektár termőföld égett le.

A szántóföldi gazdálkodók a nyári szezonban nemcsak a termés és az időjárás miatt idegesek, hanem a hőség és a géptüzek miatt is. Az aggodalom indokolt: aratás, bálázás vége felé mind gyakoribbak a műszaki hibából eredő tüzek. A betakarítógépek mintegy 7%-a gyullad ki évente, és ezek 10%-a csaknem teljesen leég. A kár, csak Magyarországon, milliárdos nagyságrendű évente. Itthon az utóbbi 5 évben több mint 115 tűzeset keletkezett aratás közben, és emiatt 4100 hektár tarló és 1145 hektár gabona égett le.

A porral oltók sok esetben alkalmatlanok a tűz megfékezésére, ezért a tűzoltók évi 250-550 betakarítással kapcsolatos tűznél avatkoztak be, de a 15-30 perc között kivonulási idő gyakran késő a károk megelőzéséhez. E problémára fejlesztette ki a Fields Fireman az oltóberendezését, ami a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni. A tűzoltóberendezés 700 liter oltóvizet tartalmaz, amivel 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani. A traktor első vonószárára csatlakoztatott, a nagyságtól függően 1200 kg tömegű berendezés pótsúlyként is szolgál, és a tűzoltáson túl használható a gépek mosására is.

A magyar cég által fejlesztett Fields Firemant idén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalosan engedélyezte.

(forrás: fieldsfireman.hu)

Ezeket olvasta már?

Nem a tavalyi volt a legjobb évünk…
Mondjuk úgy, változatosak a 2019-es terméseredmények a szántóföldi növénytermesztésben.
Törökszentmiklóstól a világpiacra
Rangos elismeréssel díjazták a CLAAS Hungária hevederes vágóasztalát.
Nagy termés, kiváló minőségben – minden gazdának ez a célja, ami azonban szinte elképzelhetetlen hatékony növényvédő szerek használata nélkül. Nézzük, mit ajánlanak a gabonatermesztők.
Aranyat érő megoldás a gabona gyomirtásában
Az Aurora® 40 WG hatóanyaga gyors hatásával a nehezen irtható fajok ellen igen hatásos.