Gondolta volna, hogy ennyi gép leég aratáskor?

Az évi 300-500 tűzesetnél a porral oltó sem volt elég, és csak az elmúlt 5 évben összesen 5200 hektár termőföld égett le.

A szántóföldi gazdálkodók a nyári szezonban nemcsak a termés és az időjárás miatt idegesek, hanem a hőség és a géptüzek miatt is. Az aggodalom indokolt: aratás, bálázás vége felé mind gyakoribbak a műszaki hibából eredő tüzek. A betakarítógépek mintegy 7%-a gyullad ki évente, és ezek 10%-a csaknem teljesen leég. A kár, csak Magyarországon, milliárdos nagyságrendű évente. Itthon az utóbbi 5 évben több mint 115 tűzeset keletkezett aratás közben, és emiatt 4100 hektár tarló és 1145 hektár gabona égett le.

A porral oltók sok esetben alkalmatlanok a tűz megfékezésére, ezért a tűzoltók évi 250-550 betakarítással kapcsolatos tűznél avatkoztak be, de a 15-30 perc között kivonulási idő gyakran késő a károk megelőzéséhez. E problémára fejlesztette ki a Fields Fireman az oltóberendezését, ami a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen tud lenni. A tűzoltóberendezés 700 liter oltóvizet tartalmaz, amivel 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani. A traktor első vonószárára csatlakoztatott, a nagyságtól függően 1200 kg tömegű berendezés pótsúlyként is szolgál, és a tűzoltáson túl használható a gépek mosására is.

A magyar cég által fejlesztett Fields Firemant idén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalosan engedélyezte.

(forrás: fieldsfireman.hu)

Ezeket olvasta már?

KITE szőlészeti bemutató Villányban
A PELLENC GRAPES’ LINE vontatott szüretelőgéppel az önjáróéval megegyező minőség érhető el.
Forduljunk a nap felé!
Kegyelmi időket élünk: ilyen kamatszintekkel, támogatásokkal egyszerre többé nem fogunk találkozni.
Anyagmozgatás a tárolótelepeken
Fontos tudnivalók a logisztika, a gépválaszték és műszaki háttér szempontjairól.
Új törvény lendít nagyot az öntözésfejlesztésen
A gazdaságok az öntözővíz átvezetésére – kártalanítás mellett – öntözési szolgalmat alapíthatnak.