fbpx

Gazdálkodik? Akkor vagy ír, vagy kopogtatnak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 10.

Ha minden jól megy, már őszre sokkal többet fogunk tudni a magyar mezőgazdaságról – legalábbis statisztikai értelemben.

 

 

Az Agrárcenzus 2020 nevű program során összeírják többek közt a gazdaság azonosító adatait, típusát és helyét, irányítójának jellemzőit, a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőit, a használat jogcímeit, a növénytermesztési jellemzőket és a gazdaság állatállományát kor és ivar szerint, de szerepelnek a modulok közt alkalmazottakra, a gazdaság nem agrár-tevékenységére vagy például a trágyakezelésre vonatkozó kérdések.

A gazdák-gazdaságok jól teszik tehát – javasolja a Központi Statisztika Hivatal –, ha májusra előkészítik a gazdálkodásra (pl. a földterület nagyságára, trágyázásra stb.) vonatkozó nyilvántartásaikat; a gazdasághoz kapcsolódó ügyfélazonosítókat – amikre az államkincstártól agrár- és vidékfejlesztési támogatást igényeltek; az őstermelői igazolványokat; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosítókat.

 

 

Az adott gazdaságot érintő adatfelvétel a kiemelt egyéni gazdaságok a részükre megküldött tájékoztatólevél alapján kizárólag webes felületen történik, önálló kitöltéssel. A nem kiemelt egyéni gazdálkodóknak 2020. május 15. és 31. között van lehetőségük az adatok felvitelére.

Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat az összeírók keresik fel 2020. június 1. és 30. között. Az összeírók kikérdezéses módszerrel, tableten végzik majd a kérdőív kitöltését.

A KSH szerint az idei agrárösszeírás eredményei, adatai már az idei őszre megjelennek, míg a végleges és részletes adatok előreláthatólag 2021 végén lesznek elérhetőek a főhivatal honlapján. További infók itt!

 

(forrás: KSH)