Fogy a Duna, nő az export

Bár az utóbbi három évben kétszer is történelmi mélyponton volt a Duna vízszintje, a jelek szerint ez egyelőre nem veti vissza az agrárkivitelt.

A tavalyi év első 10 hónapjában csökkent hazánk gabonaexportja, viszont nőtt az együttes napraforgó- és repcemagkivitel 2017 azonos időszakához képest – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gabonakivitel csökkenése az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint elsősorban annak tudható be, hogy a viszonyítást megalapozó, 2016-ban beérett, rekord magas termést 2017-ben szállították ki. Búzaánk elsődleges célpiacai 2015–2017 között Olaszország, Románia és Ausztria voltak, és 2018 első tíz hónapjában is ez volt a három fő irány. Megfigyelők a 2018/2019. gazdasági évben arra számítanak, hogy a Romániába irányuló magyar búzaexport volumene 58%-kal lesz nagyobb a 2017/2018. évinél, s egyúttal csökkenhet az Olaszországba és az Ausztriába, illetve kissé nőhet a Németországba irányuló kivitel a szezon végéig.

Nőtt emellett a hazai kukorica Európai Unión belüli kivitele is, ami az egy évvel korábbi 2,3 millió tonnával szemben 3,1 millió tonna lehet. Ennek fő felvevőpiacai Olaszország, Ausztria és Németország voltak 2015–2017 között, és 2018 első tíz hónapjában sem változott a helyzet. Az AKI szerint egyébként elsősorban Németország, Románia és Olaszország irányába várható a kivitel élénkülése, annak ellenére, hogy Romániába egyelőre a töredéke érkezett a korábbi években kiszállított volumennek 2018. január-október között. A kivitel fellendülésének egyik feltétele a dunai fuvarozás javulása, amely az alacsony vízállás miatt komolyan akadozott az elmúlt hónapokban.

A kukorica kivitelét ösztönzi, hogy Romániából az előző szezon azonos időszakában kiszállítottnál már 50%-kal többet exportáltak harmadik országokba 2018. július 1. és 2019. január 13. között, míg az EU szerint az unió búzakivitele 26%-kal, 8,6 millió tonnára esett.

Ezeket olvasta már?

Így támad és így védhető ki a fuzárium
A tápanyaghiányos, sérült vagy abiotikus stressztől szenvedő növények a leginkább veszélyeztetettek
Középpontban a kukorica - és napraforgó
Nádudvaron tartott fajtabemutatót a Kite Zrt.
Új vetőmag-csávázási termékek az erősebb növényállományért
A Corteva Agriscience™ LumiGEN™ márkájú technológiája segít a termesztőknek a jövedelmezőség növelésében.
Befejeződött a nyári kalászosok és a repce aratása
A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére exportra is bőven jut több millió tonna áru.