Érdemes áttérni a kora reggeli vagy késő délutáni takarmánykiosztásra

A szélsőséges kilengésre, extrém csapadékmennyiségre és hosszan elhúzódó aszályos időszakokra kell felkészülnie az agráriumnak. Újra kell gondolniuk a növénytermesztőknek és az állattenyésztőknek a technológiájukat, hogy alkalmazkodhassanak a klímaváltozás hatásaihoz.

A globális felmelegedés technológiai kihívás is, hangzott el a K&H-ban rendezett Agrár Klubon. Ezt mutatja, hogy az idei CES – a világ legjelentősebb technológiai show-ja – egyik fő témája a klímaváltozás volt, ahol a világ vezető hi-tech vállalatai azt mutathatták be, milyen megoldásokat látnak a környezetszennyezés, az aszály és egyéb természeti katasztrófák okozta problémákra. Ahhoz, hogy az ágazat alkalmazkodni tudjon vagy akár a javára is fordíthassa ezeket a változásokat, újfajta gondolkodás, szaktudás, valamint korszerű technológia szükséges, mondta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Dr. Mesterházy Ákos akadémikus, a Gabonakutató Közhasznú Kft. tudományos tanácsadója a szántóföldi növénytermesztés alkalmazkodási lehetőségeit mutatta be. Napjainkban az igazi problémát a hőmérséklet és a csapadék szélsőséges kilengései adják.

Dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja előadásában rámutatott, hogy az állattenyésztés okozója és egyben elszenvedője is a klímaváltozásnak. Az állattenyésztés a globális üvegházhatás kibocsátásának 14,5%-ért felelős. Ahhoz, hogy ez a szám akár 60%-kal is mérséklődhessen, főként a takarmányozás átalakítása szükséges. Emellett fontos lenne áttérni az állat súlyához és súlygyarapodásához igazított takarmányfogyasztás szerinti etetésre, amivel elkerülhető lenne a túltakarmányozás.

A globális felmelegedés következtében az állatokra, mint elszenvedőkre is egyre nagyobb hangsúlyt kell fordítani, hiszen ahogyan nekünk, úgy az állatoknak is meg van a maga komfortzónája. A hőstressz minimalizálása érdekében a takarmány diverzifikálása, azaz a csökkentett rosttartalom és az emészthetőség javítása lehet a kulcs. Emellett érdemes áttérni a kora reggeli vagy késő délutáni takarmánykiosztásra.

Ezeket olvasta már?

Ma, amikor órák alatt el lehet jutni az egyik földrészről a másikra, veszélyes kártevők megtelepedésével is számolnunk kell.
Öntözéstechnológiai trendek
A legújabb kutatások szerint a hőhullámokkal párhuzamosan egyre inkább kifizetődő az öntözés alkalmazása.
Pannon Breeding Program – megoldás a klímaváltozás okozta problémákra
A Pannon Breeding program kutatói a klímaváltozás okozta gondokra keresik a megoldásokat.
24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum Debrecenben
Az új kártevők és betegségek nagy kihívás elé állítják a növényvédelmi szakembereket