Egymást érik a GMO-rendezvények

Nagy lehetőség a magyar agrárium számára a GMO-mentesség, de számos szakmai, szabályozási, kereskedelmi kérdés kíván új válaszokat.

A kockázatok tekintetésben

A miniszter kiemelte, a hazai GMO-mentes stratégia nem változik, és Magyarország továbbra is kiáll a magyar mezőgazdaság GMO-mentességéért, mert ez az irány a magyar mezőgazdaság versenyképességének fokozása érdekében óriási lehetőséget jelent. A GMO-mentességről szóló tematikus minisztériumi rendezvény négy témaköre közt szerepelt a gén- vagy genomszerkesztéssel előállított szervezetek konkrét környezeti és egészségügyi kockázatainak kérdése, azok lehetséges gazdasági és társadalmi hatásai, valamint kimutatásuk és nyomon követésük lehetőségei. A tematikus napon több mint 50 szakértő képviselte a hazai, géntechnológiai tevékenységeket végző kutatóintézeteket, vállalkozásokat, egyetemeket, növénynemesítőket, valamint az engedélyező és ellenőrző hatóságokat. A vitában részt vettek többek között környezet- és természetvédő civil szervezetek, méhészeti szakemberek, valamint élelmiszer- és takarmányipari szakértők is.

Felhasználni, mellőzni?

A GMO-mentesség fontosságát jelzi, hogy a közeljövőben - június 7-én a SZIE Budai Campusán – újabb, szakmai konferenciára kerül sor, amelynek célja, hogy szakmai párbeszédet indítson az agrárium széles körében alkalmazható GMO-technológia élelmiszeripari, szabályozási és gazdasági hátteréről, illetve a genetikailag módosított szervezetektől mentes termékek piaci lehetőségeiről. A rendezvény előrelátható erénye, hogy neves szakemberek (a még alakuló előadói listáén szerepel például Dr. Lakner Zoltán, Dr. Mézes Miklós, Dr. Németh Anikó, Dr. Sági László) előadásai mellett a tematika nem foglal állást valamely technológia mellett vagy azzal szemben. Az előadások egyébként kitérnek a genetikailag módosított élőlények élelmiszerként és takarmányként való felhasználása/mellőzése kapcsán felmerülő jogi, technológiai, fogyasztói megítélés, marketing, stb. területek kérdéseire.

Ezeket olvasta már?

A MAGOSZ és a NAK online aláírásra buzdít
A kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását.
Eljött a szója évtizede
Az Európai Unióban az elmúlt évek során növekszik a szója vetésterülete, miközben hazánkban még mindig stagnál
Fertőzés: két ostromot már átvészelt az ellátás…
Először liszt, aztán hús – lesz-e újabb vásárlási pánik és ellátási zavar?
A NAK folyamatosan figyel és rendszerez!
A NAK összefoglalta az elmúlt napok agráriumot érintő fontos tudnivalóit.