Durumbúza, mint a kalászosok speciális szegmense

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara vagy más néven semolina. A mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. Kiváló beltartalma (magas fehérje-, üvegesség-, kiváló sárgaindexérték) miatt hívják keményszemű búzának (a német megnevezése találóan Hartweizen).

Jelenleg Magyarországon a durumbúza vetésterülete 30 ezer hektár körül lehet, alig éri el az országos búzavetés 3%-át. A mai vetésterület egy körülbelül 8-10 éve tartó folyamatos növekedés eredménye. A vetésterület a 2010-es évek elején nagyjából 8000 ha körül alakult, és a terület jelentős része akkor még egyetlen malmi integráció keretein belül került elvetésre. Kijelenthető, hogy az elmúlt időszakban hazánkban a durumbúza kedvelt terménnyé vált, termőterülete dinamikusan emelkedett.

A növekvő vetéskedvet egyértelműen az okozta, hogy a durum terményára az elmúlt időszakban jellemzően 20-45%k-al magasabb volt, mint a malmi búza ára. A hazai és régiós (olasz, oszták, német, lengyel) durummalmok pedig stabil piacot biztosítottak a hazai magas minőségű durumterménynek.

Röviden összefoglalva; miért érdemes tehát durumbúzát termelni?
 

  • kurrens, kül- és belföldön keresett termény;
  • piaca kiszámítható, az átvételi árak magasak;
  • termesztéstechnológiája nem különbözik a malmi búzáétól;
  • javító vagy prémium malmi búza termelése mellett érdemes durumbúzát is termelni;
  • hiszen a magas minőségű durumbúza magasabb áron értékesíthető, mint a malmi búza.
     

Mára társaságunk nemesítőházaktól független, a hazai durumpiac legszélesebb vetőmagajánlatával rendelkezik. Az ajánlott fajtákat a kedvező terménypiaci tapasztalatok alapján választottuk ki. A magas minőségű vetőmagot zárt rendszerben termeltetjük, hogy patnereinket garantáltan magas minőségű, keveredésmentes, homogén vetőmaggal láthassuk el. Durumbúza termelése esetén a fajtának és a magas minőségű, homogén vetőmagnak kiemelt jelentősége van! Termelőink részére a piacon elérhető legjobb durumbúzafajtákat ajánljuk, melyek beltartalmi tulajdonságai (fehérje-, sikértartalom, sárga-index, hektoliter-súly, üvegesség) megfelelnek a feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak!

Ajánlatunk 2019. őszi vetéshez: LUNADUR, LUPIDUR, DIADUR, Mv PENNEDUR.

Amennyiben Ön durumbúza termelésében gondolkodik, kérjük, válasszon a tésztaipar igényei szerint nemesített kiváló fajtáink közül!

Mi segítjük Önt:

  • a helyes fajtaválasztásban,
  • a termesztéstechnológiával kapcsolatos kérdésekben.

Elérhetőségeink:
Steinmacher László ügyvezető, Dunántúl 06-20/344-6321
Gonda László szaktanácsadó, Alföld 06-30/933-1735
Nyemcsok Márta vetőmag-megrendelés 06-20/223-2089

 

 

Mf Agrária Kft.
E-mail:
Telefonszám: +36 66/313-226

Ezeket olvasta már?

Miért érdemes durumbúzát termelni?
A durumbúza kurrens, kül- és belföldön keresett termény, kiszámítható piaccal, magas átvételi árakkal.
Durumbúza, mint a kalászosok speciális szegmense
A durumbúza a mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben.
Él-e még Kukorica Jancsi?
Egy letűntnek látszó világ mégsem eltüntetendő gazdasági növényének hagyományos művelését és felhasználását idézzük fel.
Teljes szemléletmódváltást követel a klímaváltozás
A klímaváltozásra a kímélő, valamint nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz