Csak így tovább agrárium!

A hazai mezőgazdaság még mindig kedvező gazdasági helyzetben van, de anyagi helyzetének jelentős javulása a következő években nem várható, vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a KSH, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatokból.

http://mezohir.hu/sites/default/files/asset_images/stock_gallery/stock_photo_195.jpg

Hazánk időjárását tavaly többször is szárazság jellemezte, összességében mégis jó évet zártak a növénytermesztő gazdaságok. A főbb növények közül a búza összes termése ugyan nem változott, de a termény ára 13 százalékkal nőtt a 2017-eshez képest. A kukoricatermés 10 százalékkal haladta meg az előző évit, ára pedig 7 százalékkal emelkedett.

A vágósertés termelői ára 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi átlagártól, viszont a vágómarha termelői ára 2,2 százalékkal emelkedett, és 7,1 százalékkal több szarvasmarhát vágtak le, mint az előző évben. A baromfifélék vágása 8,2 százalékkal nőtt, ami leginkább a kacsavágások csaknem 80 százalékos emelkedésének köszönhető, a csirkevágások száma viszont 0,9 százalékkal csökkent.

Az előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett, míg értéke 4,5 százalékkal haladta meg a 2017. évit. Ezen, illetve az MSZR-ben szereplő egyéb adatok alapján az OTP Agrár szakértői szerint a mezőgazdasági vállalkozások 2018. évi adózás előtti eredménye is jó közelítéssel kalkulálható: 1 százalékos mérséklődést mutat a 2017-es 160 milliárd forinthoz képest. Bővebben a témáról a Szuperfarm.hu-n olvashatnak.

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet eredményeit
Zaklatott időszakon vannak túl a gabonatermesztők!
Két év múlva jobb lesz szerződni?
A mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókat védené az Európai Unió irányelve
Így támad és így védhető ki a fuzárium
A tápanyaghiányos, sérült vagy abiotikus stressztől szenvedő növények a leginkább veszélyeztetettek
Érték és Minőség Nagydíjat kapott az Agrova Kft.
A 2018-ban megszűnt Magyar Termék Nagydíj után az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntető címeit idén második alkalommal adták át.