fbpx

Biztos indítás Agroblennel!

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 16.

Szőlő- és gyümölcstelepítés alaptrágyázása szabályozott tápanyag-leadású műtrágyával

Ültetvényeink első 1-2 évében a legfontosabb cél, hogy a növények minél jobban megerősödjenek, begyökeresedjenek a talajba, erős gyökérzetet fejlesszenek.

Amennyiben ezt sikerül elérnünk, az ültetvényünk kellően megalapozott lesz ahhoz, hogy a termőre fordulás után le tudja adni az elvárt termést. Ha növényeink gyökérzetének fejlődése nincs arányban a talaj feletti részek növekedésével, a termésterhelést a szőlőtövek, gyümölcsfák nem bírják majd kellő mennyiségben és minőségben kinevelni. A fentiekből következik, hogy az első 1-2 év az ültetvények életében a megalapozásról szól, a tápanyagellátást is e fő célnak kell alárendelnünk.

Az Agroblen termékcsalád tagjai különleges feltáródási technológiával rendelkező alapműtrágyák. A technológia lényege, hogy a tökéletesen vízoldható műtrágyaszemcsék speciális burkolattal vannak körülvéve, amely burkolat megakadályozza, hogy a feloldódott műtrágya azonnal a talajoldatba jusson, és csak lassan engedi feltáródni a tápanyagokat. A kiáramlás időtartama a burkolat vastagságától függ, és több hónapig tart. A technológia eredményeképpen az Agroblen műtrágyák hatóanyaga folyamatosan, hosszú idő alatt táródik fel, és a folyamatot csak a talajhőmérséklet befolyásolja. Ezáltal a tápanyag feltáródása igazodik a növény igényéhez, hiszen magasabb hőmérséklet esetén a növényi életfolyamatok is gyorsabbak, de ilyenkor több tápanyag is jut a növények gyökereibe, míg alacsonyabb hőmérséklet esetén kevesebb ásványi anyag táródik fel. A másik nagyon fontos előny, hogy a műtrágya nem mosódik ki a gyökérzónából, mert a burkolat megvédi ettől. Úgy képzelhetjük el a tápanyag adagolását, mintha folyamatosan, minden pillanatban lassan csepegtetve tápoldatot juttatnánk a növényeink gyökereihez. Így kevesebb hatóanyag is jóval hatékonyabban táplálja növényeinket.

A szőlő- és gyümölcstelepítésekhez az Agroblen, 11-21-9+6MgO összetételű terméket javasoljuk, melynek feltáródási ideje 21oC talajhőmérséklet esetén 8-9 hónap, de ez a szőlő és gyümölcs esetében a gyakorlatban 2 teljes tenyészidőt jelent, mivel a gyökérzónában az átlaghőmérséklet az év folyamán jóval alacsonyabb 21 foknál, illetve a termék tápanyag-feltáródása 4oC fok alatt gyakorlatilag leáll. Mint az összetételből látható, a termékben magas a foszfortartalom, mely a feltáródási idő alatt folyamatos, jó gyökeresedést fog biztosítani. Ez a tökéletesen vízoldható és felvehető tápelem még a magas foszfortartalmú talajoknál is komoly előnyt jelent, mert a talaj foszfortartalma a legtöbb esetben nehezen felvehető, erősen kötött állapotban van. A nitrogénformula is úgy lett öszszeállítva, hogy a vegyes, illetve virágrügyek képződését segíti, miáltal gyorsabb, illetve biztonságosabb termőre fordulás várható. A javasolt műtrágyamennyiséget egyszerűen az ültetőgödörbe célszerű beszórni, majd a közvetlen gyökérkontaktust kerülve (néhány cm földréteg után) következhet a növény. Intenzív szőlő- és gyümölcstelepítéseknél 300-750 kg/ha (50-100 g/tő) Agroblen burkolt műtrágyával számolhatunk. A dózis azért mozog ilyen tág határok között, mert az optimális mennyiség függ a növények fejlettségétől, a hektáronkénti növényszámtól, a talaj típusától és tápanyagtartalmától, valamint néhány egyéb tényezőtől is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy laza, tápanyagszegény talajokon, ritka térállás esetén a magasabb dózist, míg gazdag talajokon, sűrű növényállomány esetén az alacsonyabb dózist kell alkalmazni. Gyümölcstelepítések esetén fél-egy hektárra elegendő, intenzív gyümölcsös vagy szőlőültetvényben negyed-fél hektárral számolhatunk egy zsák műtrágya esetén.


Az Agroblen Total 11-22-9+6MgO termék egy olyan alapműtrágya, melyet szabadföldi faiskolák és fiatal gyümölcsültetvények számára, illetve erdészeti felhasználásra fejlesztettek ki

Amennyiben az adagolást illetően vagy a termékek elérhetőségével kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot az ICL\SF magyarországi képviselőjével.

Elérhetőségeink:

honlap: www.icl-sf.hu
telefon: Rácz Gábor: +36304881479
Sikeres telepítést és termesztést kíván az ICL\SF!