Birtokkoncentráció és a gazdálkodók számának csökkenése várható

Évértékelő-évindító sajtótájékoztatót tartott január 16-án Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az elhangzottakból a legfontosabb információkat cikkünkben ismertetjük.

Az elkövetkező évek egyik nagy feladata lesz a termőföld magyar kézben tartása, a tulajdonjogi viszonyok rendezése, egy egészséges birtokszerkezet megteremtése – jelentette ki a NAK elnöke az eseményen. Mint mondta, nagy problémát jelent az agrárium elaprózódott birtokszerkezete, amely – versenyképesen – fenntarthatatlan. Megjegyezte, ha minden így marad, akkor közép- és hosszú távon a gazdaságosabb termelés és az elöregedő gazdatársadalom kettőséből kifolyólag mindenképpen birtokkoncentráció és a gazdálkodók számának csökkenése várható. Továbbá a korösszetételből adódik az osztatlan közös tulajdoni forma problémája is. – Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére jelenleg is zajlik egy program, azonban az újratermelődést is meg kell akadályozni. Ennek érdekében készítünk egy javaslatot a mezőgazdasági üzemek öröklési szabályaira, a versenyképes üzemszerkezet létrehozására. Ehhez egy kapcsolódó hitelkonstrukció kidolgozását is szükségesnek tartjuk. Vannak ugyanis jó nemzetközi gyakorlatok, amelyeket a hazai sajátosságokhoz igazítva érdemes lehetne átvenni – említette meg Győrffy Balázs. – A termőföld megvédése érdekében pedig a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás kapcsán a NAK V4-szinten már egyeztetett és előkészített egy európai polgári kezdeményezést, melyet az Európai Bíróság döntésétől függően indítana meg.

A hatékonyabb termeléshez vezető másik út az önkéntes termelői együttműködés lehet. Mint a NAK elnöke elmondta, a gazdaságosabb termelés, az egyre erősödő verseny mellett nem minden mezőgazdasági termelő lesz képes a jövőben önállóan helytállni, az életben maradás záloga lesz, hogy önkéntesen összefogjanak, együttműködjenek. Úgy vélte, a szövetkezések, a termelői csoportok, a horizontális és vertikális integrációk megerősítése egyaránt fontos.

– Mi támogatjuk az önkéntes együttműködés minden irányát és formáját, hiszen ennek nincs alternatívája. Az erre ösztönző szabályozási környezet megteremtésére a NAK egy tervezetet már előkészített. Hangsúlyozom, ez nem az integrációs törvény, hanem a polgári törvénykönyvnek egy olyan kiegészítése, amely az integrációs szerződést, mint lehetséges szerződéses formát lehetővé teszi. Ez egyelőre lekerült a napirendről, talán ez év nyarán vagy később erről újra lehet szakmai vitákat, egyeztetéseket folytatni – tette hozzá.

Az együttműködés során pedig minden félnek érdemes a legmodernebb technológiákat alkalmazni, már csak azért is, mert Győrffy Balázs szerint világszerte ugrásszerű fejlődés érzékelhető, ami még gyorsulni fog a jövőben, és aki itt későn lép, az behozhatatlanul lemaradhat.

– Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük tehát az olyan fejlesztésekre való figyelemfelhívást és terjesztést, mint pl. a precíziós nemesítés, gazdálkodás, az adatelemzésen alapuló döntéshozatal – mondta.

Ezeket a technológiákat csak a megfelelő szaktudással rendelkező munkaerő tudja ténylegesen a gyakorlatba is átültetni.

– Az oktatási rendszerben el kell mozdulni a gyakorlatorientált képzés irányába, megfelelő ismeretekkel rendelkező munkaerőt kell adni a piacnak. A NAK már jelenleg is szervez olyan egyeztetéseket, ahol a piaci igényeket és az oktatási lehetőséget próbálja egy platformra hozni. Ezt folytatni kell, ami viszont csak a kormányzat támogatásával lehetséges – jegyezte meg.

Támogatások, pályázatok

Így a több éve megszokott módon az egységes kérelmek beadása a falugazdászok közreműködésével zajlott 2017 folyamán is. A gördülékenységnek köszönhetően több mint 120 ezer kérelmet adtak be a kamara munkatársai, ami az összes kérelem mintegy háromnegyedét jelentette. Az előzetes keresztellenőrzések mellett – tavaly először – az őszi adategyeztetéseket is elvégezték a falugazdászok.

Az aktivitásnak és a MAGOSZ kezdeményezésére a NAK vezetésével, az adminisztrációs problémák kiküszöbölése érdekében megalakult munkacsoportnak köszönhetően sikerült elérni, hogy a gazdálkodók a korábbiakhoz képest több támogatási előleghez jutottak. Ennek nyomán 2017-ben az államkincstár 254 milliárd forintot utalt át a jogosultaknak, ami 2015-ben 122 milliárd, a 2016-ban 194 milliárd forint volt. A magas színvonalú falugazdász-munka folytatásához és a gazdálkodók további szakmai, tudásalapú támogatásához járulhat hozzá a kamara által a Tájékoztatási szolgáltatás címen elnyert 7,82 milliárdos vidékfejlesztési forrás.

Ha már Vidékfejlesztési Program... Ebben 2016-tól érhető el az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó, a mikro- és kisvállalkozásokat, a GINOP-ban pedig a közepes élelmiszer-ipari vállalkozások beruházásait segítő, összesen 300 milliárdos keret. Ezekre a támogatási kérelmeket 2017 során folyamatosan adhatták be a vállalkozások. Mint a NAK-elnök megjegyezte, a kedvező pályázati feltételek alakításában részt vett a kamara, így sikerült elérni, hogy már nem szerepelt ezek között a létszámnövelési kötelezettség, ami a technológiai modernizációt szorította volna háttérbe. – A jelenlegi támogatási struktúrában az EU-s források nélkül a hazai gazdálkodók háromnegyede veszteséges lenne. Versenyképességünket tovább erősíti a gazdálkodók, a kamara és a kormányzat összehangolt működése az agrármarketing, a védjegyek, a minőségrendszerek területén. Célunk, hogy szektortól és mérettől függetlenül a gazdaságok versenyképesek legyenek, a támogatások bármilyen irányú alakulása esetén is – jegyezte meg a NAK elnöke.

Ahogy Győrffy Balázs fogalmazott, a kamara a szolgáltatásainak javítása terén is előrelépett. Még 2016 végén, Hajdúböszörményben indult el az a projekt, amelynek során a NAK szolgáltató központokat létesít valamennyi megyében, és 2017 folyamán további három ilyen helyszín (Sárváron, Gödöllőn, Sárbogárdon) nyílt meg. Mint mondta, ebben az évben további településeken adnak át szolgáltató központokat; január 22-én a kalocsai, február 2-án pedig a karcagi következik a sorban.

Egy másik szolgáltatás is egyéves múltra tekint vissza: a BirtOKOS elnevezésű telekommunikációs szolgáltatást ennyi idő alatt közel 5 ezer előfizető vette igénybe. Győrffy Balázs hozzátette, ez alapján a BirtOKOS dinamikus fejlődés előtt áll. Ezen kívül kibővült az internetes piackereső, valamint 2017-ben elkészült a NAK növényvédelmi portáljának továbbfejlesztett verziója is, amely immár települési szintű keresést tesz lehetővé. Szintén a növénytermesztéshez kapcsolódó információ, hogy az elmúlt évben a kamara munkatársai mintegy 55 ezer hektárra készítettek tápanyag-gazdálkodási tervet az ezt igénylő gazdálkodók számára.

Mint a Győrffy Balázs megjegyezte, nagy sikerrel zárult a 2017. júniusi I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőfalva esemény, amelyre közel 15 ezer vendég látogatott el. A kedvező fogadtatásra tekintettel a kamara idén is megrendezi ezt a bemutatót, és ezúttal Mezőhegyesen a tavaszi vetésű növények lesznek majd fókuszban. A tervek szerint évente felváltva Mezőfalva és Mezőhegyes lesz az esemény helyszíne.

SZERZŐ: K. SZ.

Ezeket olvasta már?

Ha nem tanulunk meg gondolkodni, a tizenkilencre húzunk lapot
Arra keressük a választ, hogy melyek azok az adatok és mérési lehetőségek a talaj-előkészítéstől a betakarításig, amelyeket minden gazdálkodónak ismernie kellene.
Van mit kezelni: papíron 12 ezer olyan földtulajdonos van, aki 120 évnél idősebb, és nem ritka az olyan párhektáros föld, amin több száz tulaj osztozik…
Joggal tartunk attól, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás.
A kitartó és eredményes munka alapozta meg a PETKUS-szárító-beruházást
A Vass család is a kiváló minőségű PETKUS-technológiát választotta a terménykezeléshez.