Hirdetés

Az EU és az AGRYA is támogatná a generációváltást

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem szekciója nemrég jelentést fogadott el A KAP generációváltásra gyakorolt hatásáról. A jelentés magyar előadója, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) képviselője szakértőként vett részt a munkában.

A jelentés megállapítja: a KAP intézkedései mellett a nemzeti szabályozásra is kulcsszerep hárul a generációváltás előmozdításában. Az EGSZB szerint fontos, hogy megfelelő KAP-költségvetés álljon rendelkezésre 2021–2027 között a generációváltás érdemi támogatására, emellett a fiatal agrártermelők számára a KAP I. pillére keretében nyújtott kiegészítő támogatás folyósításának időtartamát 5-ről 7 évre kellene növelni, továbbá a II. pillér környezetvédelmi kifizetéseihez 25%-os kiegészítés nyújtanának. A tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelőket érintő oktatás és tanácsadás összegeit, és a tagállamoknak ösztönözniük kellene a generációváltást azzal, hogy minimálisra csökkentik a gazdaságok nemzedékek közti átadásához kapcsolódó költségeket és adókat.

Az EGSZB ajánlásai összhangban állnak az AGRYA által készített „Nemzeti minimum az agrár-nemzedékváltásért” című javaslatcsomagban leírtakkal, és jó alapot adhatnak a következő időszak tervezési folyamataihoz: mind a KAP 2021-2027, mind az Agrárminisztérium által koordinált Generációváltás szakpolitikai program esetében.

Ezeket olvasta már?

A fejlesztés nem lehetőség, hanem kényszer
A Közös Agrárpolitika új ciklusában az juthat forráshoz, aki – lehetőleg iparágon kívüli résztvevőkkel – fejleszt.
Eljött a szója évtizede
Az Európai Unióban az elmúlt évek során növekszik a szója vetésterülete, miközben hazánkban még mindig stagnál
Óriási segítség a magyar gazdáknak
Az Agrárláz 2020 segítséget nyújt a gazdáknak, hogy jobban kihasználhassák a lehetőségeket, és csökkentsék a kockázatokat.
 A mezőgazdaság sem mentesül az álhírektől
A koronavírussal kapcsolatos álhírek komoly gondokat okoznak minden szegmensben.