Aprómag vetése forgóboronás vetőgéppel – Horsch Express KR vagy Pronto KR

Magyarországon manapság igen kevés üzemben találkozunk forgóboronás vetőgéppel. A forgóboronás vetőgépek nagy energiaigényűek, és az elmúlt tíz-tizenöt évben, a mulcsos talajművelés térhódításának következtében a mulcsba vető kombi vetőgépek kerültek előtérbe.

Express 4 KR agyagos szántott talajon

A vetőgépet nagyon egyszerű beállítani

Ilyen például a Horsch Pronto DC vagy AS. Ezeknél a gépeknél a rövid tárcsa műveli a talajt, ezt követi a gumikerekes henger, ami letömöríti a felszínt, valamint magágyat készít, és ebbe vet a TurboDisc vetőcsoroszlya, amelynek a végén a mélységtartó kerék egyben lehengereli a vetést.

Mi történik akkor, ha szárazabb az ősz, és nem sikerült a magágy készítése? Az igen rögös magágyból többszöri kompaktorozással, hengerezéssel próbálnak meg aprómorzsás talajt előállítani a termelők. Ez hol sikeres, hol nem, de még ha sikerült valamennyire összetörni a rögöket, a traktor akkor is jól megtapossa előtte a talajt, sőt még ki is szárítja. Az elmúlt 2-3 hét folyamán is nagyon sok ilyen földdel találkoztunk. Mit lehet tenni, hogy minél kevésbé szárítsuk ki a földet, illetve mit a másik szélsőség megjelenése esetén, amikor csapadékos az ősz, és a felszántott kukoricaföldbe búzát szeretnénk vetni. Úgy hisszük, mindenki előtt felvillan most az a kép, amikor a nyers hantos föld felett állunk, és azon tűnődünk, hogy most akkor mi az a kevésbé rossz, amit azért tehetünk, hogy magágyat készítsünk. A sokféle művelet közül az egymenetes talajművelés, magágykészítés és vetés tűnik a legjobb megoldásnak. Ez a forgóborona-vetőgép kombináció. A Horsch palettáján nagyon rég megtalálható a Pronto 6 KR vetőgéptípus, amelynél két 3 m forgóboronát találunk ingaként felfüggesztve, amelyek egymástól függetlenek, lekövetik a talaj egyenetlenségeit, így könnyebben vontathatók. A vetésről a TurboDisc vetőcsoroszlya gondoskodik.

A kisebb területen termelőkre is gondolva, a palettán az Express KR függesztett forgóboronás vetőgépet is megtaláljuk.

A vetőgépet nagyon egyszerű beállítani. A forgóboronát a hengerhez viszonyítva csapszegek segítségével állítjuk, ezenfelül a mélység és a csoroszlyanyomás állítása is hidraulikus úton történik: a mélységé klipszek segítségével, a csoroszlyanyomásé pedig csapszeghatárolókkal. A leforgatás az összes vetőgépnél azonos módon és nagyon egyszerűen történik. Az Express 3-3,5-4 KR vetőgépeket akár osztott tartállyal is lehet rendelni. Az Express KR, Pronto KR vetőgépekre a legújabb Horsch-fejlesztést, a szemenként adagolót is fel tudjuk szerelni, így a repce és a búza szemenkénti vetését is a legnagyobb precizitással el tudjuk végezni. Amellett, hogy a forgóborona igényli a teljesítményt, ha jól összerakjuk a talajművelési és vetési technológiát, akkor kiderül: az üzemanyagköltségünk nem lesz jelentősen nagyobb, de a magágy tökéletes lesz!Amikor megoldhatatlannak tűnő helyzettel állunk szembe a vetésnél – a válaszunk: Express KR, nagyobb területekre Pronto KR!

Express 3 KR szántáson

Pronto 6 KR

Express 3 KR szemenkénti búza vetésben

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN

Ezeket olvasta már?

Kockázatok a kukorica-, napraforgó- és szójatermesztésben
A Debreceni Egyetem a kísérleti telephelyén több mint 3 évtizede végez tartamkísérleteket
A talajok vízháztartását meghatározó tényezők elemzése
A víz szerepe kiemelkedő a növénytermesztési gyakorlatban, hiszen a termelés hatékonyságát is döntően befolyásolja.
Talajművelés és műtrágyázás
A növénytermesztés egyik alapfeltétele a tápanyag-utánpótlás, ami nélkül elképzelni sem lehet ezt a tevékenységet!
Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch
A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány nehezíti.