100 évig is iható, és egy üveg egy kisebb vagyon – mi az?

2008-ban kiváló évjárat volt, de ebből csak 18 üveggel készítettek belőle összesen…

40 ezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kérnek egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszenciáért – szúrta ki Fortune hírét az Index. Az újság szerint ezzel a magyar bor a legdrágább az egész világon. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogyan a tokaji bor miért kerül ilyen sokba. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlő szükséges, amelyeket ráadásul kifejezetten hosszú ideig kell érlelni, ráadásul minden szőlőszemet kézzel szednek le. Ennek köszönhetően mindössze 18 üveggel készült belőle, ami elég komoly hívószó lehet a megszállott borgyűjtőknek.

Az Index által idézett borszakértő szerint 2008 szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Az Esszencia viszont annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy kicsit higítsanak az édességén.

(forrás: index.hu)

Ezeket olvasta már?

Az évjárat, a genotípus, az elővetemény és a tápanyagellátás hatása az őszi búza minőségére
Az őszi búza termesztése során a legnagyobb termésátlagokat kívánjuk elérni a lehető legkisebb ráfordítással.
Régen elfeledett kórokozó ütötte fel a fejét
A szőlő feketerothadás betegsége 2010-ben járványszerűen lépett fel a szőlőültetvényekben.
Sokat lezártak, sok még elnyerhető
Jól teljesít a mezőgazdaság, de elengedhetetlen a fejlesztés.
A repcetermesztés kritikus elemeinek vizsgálata
Az őszi káposztarepce vetésterületével (kb. 250-300 000 hektár) meghatározó növénnyé vált a vetésszerkezetben.