fbpx

SAATEN-UNION napraforgó hibridek: biztonság változó körülmények között is

SAATEN-UNION napraforgó hibridek: biztonság változó körülmények között is
2014. január 04.

A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést zászlóra tűzve körvonalazódott, hogy új megoldásokat igényel a gyakorlat. […]

MezőHír – 2013-11 – november-december

MezőHír – 2013-11 – november-december
2013. december 10.

Többéves hagyományunknak megfelelően a növénytermesztés és az állattenyésztés fő területeinek ágazati értékelését is olvashatják jelen számunkban, amit több gyakorló termelő, ágazati vezető véleménye is színesít. Itt, a bevezető sorokban csak néhány érdekességet villanthatunk fel az összefoglalókból.Az időjárás például idén sem fogadott igazán kegyeibe minket: március 15-én az ország lakóinak nagy része a tavaszi természet- vagy határjárás helyett hólapátot kellett, hogy ragadjon, később pedig a nyár hőhullámai tették próbára az emberek és a növénykultúrák tűrőképességét. […]

SAATEN-UNION kukorica hibridek: korszerű válasz az új kihívásokra

SAATEN-UNION kukorica hibridek: korszerű válasz az új kihívásokra
2013. december 10.

Az elmúlt évek időjárási szélsőségei, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sok esetben nem tette lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica is stresszes időszakok sorozatát túlélni a vegetációs időszakban, amelynek oka lehet extrém hőség vagy hideg, csapadékhiány, levegőtlen talajszerkezet, a felvehető makro- vagy mikroelemek hiánya, a rovarok vagy gombabetegségek által kiváltott kártétel, valamint a gyomirtó szerek okozta mellékhatások, hogy csak néhányat említsünk. Sok-sok olyan tényező, amelyek hatását a növénytermesztők csak korlátozottan tudják befolyásolni. […]