Sokféleséggel csillapított kockázat: stabilabb hozam, élő talaj, kevesebb kártevő a határban
Az ember szeret gyűjteni. Könyvet, régi palackot, emléket. A múzeumok világa azt tanítja, hogy a múlt sokféleségét vitrinekbe zárva is meg lehet őrizni. A táblán azonban a változatosság nem relikvia és nem emlék: élő infrastruktúra. Nem dísz a gazdaság peremén, hanem az a rejtett szerkezet, amely a szélsőségek idején tartja egyben a rendszert. Aki 2025-ben a Kárpát-medencében termel, annak nap mint nap azzal kell számolnia, hogy az időjárás és a piac egyszerre „vizsgáztat”: ma jégeső, holnap forró szél, közben benzinár, műtrágyaár és felvásárlói kereslet hullámzik. Az egyformaság ilyenkor kényelmes, de veszélyes – a sokféleség viszont a kockázat civilizált megosztása.

A mezőgazdasági növényi biodiverzitás három szálon szövi meg ezt a biztonsági hálót. Az első a fajok közötti sokféleség: gabona-, hüvelyes-, olaj-, ipari- és takarmánynövények és takarmánynövények észszerű kombinációja, a vetésforgó valódi értelme. A második a fajon belüli változatosság: ugyanazon kultúrából eltérő tenyészidejű, stressztűrésű, betegség- és talajadottság-érzékenységű fajták és hibridek párhuzamos alkalmazása egy üzemen belül. A harmadik a rokon vad fajok génkészlete, ahonnan nemesítők és kutatók szárazság-, hő- vagy kórokozó-ellenállóságot merítenek. E három együtt ad rendszerszintű ellenállóképességet: ha az egyik komponens sérül, a másik még tarthatja a frontot.
A történelem külön fejezetet nyit lassan az egyformaságnak
Az ír burgonyavész 19. századi katasztrófáját gyakran idézzük, de elég a közelmúlt aszályos éveire gondolni: amikor a virágzás időszakára érkező hőhullám egyszerre sújtja az állományt, a homogén genetikai háttér nem tárgyal, hanem enged. A diverzitás nem garantál csúcsévjáratot, de csillapítja a kilengést: a hozamgörbe nem szakad le, hanem kevésbé „zajos” marad. Ez a fajta stabilitás ma már könyvelési adat is: a pénzáramok egyenletesebbek, a kockázati prémium kisebb, a forgóeszköz-finanszírozás jobban tervezhető.

A mindennapok nyelvére lefordítva a biodiverzitás azt jelenti, hogy ugyanazon kultúrából nem egyetlen „sztárhibridre” fogadunk, hanem kettő-három különböző adottságúra, amelyek a kritikus fenofázisokat – például a virágzást – időben széthúzzák. A vetésforgó nem kipipálandó rubrika, hanem kártevő- és kórokozó-ciklusokat megszakító, talajszerkezetet javító, tápanyagigényt mérséklő stratégia. A mozaikos tájszerkezet – sövénysáv, facsoport, vízállás, virágzó mezsgye –nem „rendetlenség”, hanem határ a szélnek, puffer a hőnek, élőhely a ragadozó rovaroknak és a beporzóknak. A sokféle gyökér és lomb úgy osztozik a térben és az időben, hogy közben kevesebb marad a „szabad ökológiai rés” a kártevőknek.
Gyökérzet-architektúra, levélállás, viaszréteg, sztómazáródás ritmusa – apró különbségek, amelyek szélsőségek idején nagyvonalúan viselkednek. A nemesítés ma tudatosan keres „vad” génforrásokat: tönke, tönköly, rokon füvek és egyéb ősi rokonok tulajdonságai kerülnek vissza a modern fajtákba. Ez a tudás azonban csak akkor hasznosul a táblán, ha az üzemi gyakorlat is teret ad a változatosságnak, és nem szűkíti rá magát egyetlen, ideálisnak hitt genotípusra.
Hazai erőforrásokból sem állunk rosszul.
A génbankok – Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ – a „biztonsági másolatot” őrzik. A gazdálkodói szinten fenntartott tájfajták pedig a helyi alkalmazkodás élő laborjai: aki ma is szaporítja a tájhoz edződött anyagokat, valójában folyamatos, finomhangolt nemesítést végez a környezet segítségével. Ennek piaca is van: a jellegzetes íz, a különleges megjelenés, a történet értéket teremt. Nemcsak a rövid ellátási láncokban, de a nagyobb vevői körökben is – ha jól meséljük el.
A takarónövények ebben a történetben a láthatatlan infrastruktúra szerepét töltik be. Fajgazdag keverékekkel szervesanyagot építünk, csökkentjük az eróziót, és javítjuk a talaj vízbefogadó-képességét. A sokféle gyökér különböző rétegeket nyit meg, a különböző lombok más-más mikroklímát teremtenek, a virágok beporzókat és hasznos ragadozókat vonzanak. A jó takarónövény-állomány nem „zöld szőnyeg”: inkább élő, sokszálú biztosítási kötvény, amely a szélsőségeket pufferezi. A kulcs itt sem recept, hanem logika: a cél (talajépítés, vízmegőrzés, gyomszabályozás), az adottság (talaj, csapadék, elő- és utónövény), valamint az üzem technológiája (vetőgép, terminálás, talajművelés) együttesen dönt a keverék összetételéről.
Nemzetközi szinten a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet) és számos civil szervezet dolgozik azon, hogy a mezőgazdasági biodiverzitás fennmaradjon. Az ENSZ 2019-et a „Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Évének” nyilvánította, hangsúlyozva a téma jelentőségét.
Összességében elmondható, hogy a mezőgazdasági növényi biodiverzitás megőrzése nem luxus, hanem létkérdés. A múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a változatosság mindig az emberiség túlélésének kulcsa volt. A jövő kihívásai – a klímaváltozás, a növekvő népesség, az élelmiszerigény – pedig még inkább rámutatnak arra, hogy a sokféleségbe való befektetés a biztonság záloga. A tájfajták, a génbankok és a tudatos gazdálkodás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövő generációi is élvezhessék a változatos és biztonságos élelmiszerellátást. A biodiverzitás védelme tehát nemcsak természetvédelmi, hanem társadalmi és gazdasági érdek is – egy olyan örökség, amelyet közösen kell megőriznünk.
A kockázatmegosztás logikája jól látszik az aszályra érzékeny vetésforgókban
Egy homokos, alföldi üzemben nem eretnekség a kukorica/cirok arányát átgondolni: a kukorica piaca kiszámíthatóbb, de szélsőségben nagyobbat bukhat; a cirok inputigénye alacsonyabb, és hozama kevésbé szór. A kettő kombinációja nem a „kukorica ellen” szól, hanem a gazdaság portfóliója mellett. Hasonló döntési helyzet áll elő a napraforgó/szója, illetve az őszi káposztarepce/kalászos/hüvelyes kombinációkban is: a diverzitás itt is a kilengés csökkentéséről szól, nem a rekordévek hajszolásáról.
A termelő számára mindez végül konkrét lépésekben áll össze. Legalább hároméves vetésforgóval érdemes tervezni, amelyben helye van a hüvelyeseknek és a takarónövényeknek. Ugyanazon kultúrából célszerű két-három különböző adottságú fajta vagy hibrid párhuzamos alkalmazása. A táblaszéli élőhelysáv nem elveszett terület, hanem a rendszer állandóságának befektetése. Érdemes kapcsolatot keresni a génbankkal, helyi szaporítóval, és kisebb parcellákon kísérletezni tájhoz alkalmazkodó anyagokkal. A talaj állapotának – szervesanyag-tartalom, szerkezet, vízbefogadás – rendszeres nyomon követése pedig nem adminisztrációs teher, hanem visszajelzés a diverzitás hatásáról.

A biodiverzitás tehát nem múzeumi tárlat, ahol csendben megcsodáljuk a változatosságot, majd becsukjuk az üvegajtót. A sokféleség a jövő agráriumának alapműszere: olyan biztosítás, amelynek díját faj- és fajtaválasztékkal, vetésforgóval, takarónövényekkel és mozaikos tájszerkezettel fizetjük – cserébe stabilabb hozamot, jobb talajt és kezelhetőbb kockázatot kapunk. A kérdés nem az, hogy a szélsőségek jönnek-e, hanem az, hogy a rendszer mennyit enged át belőlük a termésre és a pénzügyi eredményre. Ebben a játékban a változatosság az egyetlen igazán olcsó luxus.
Takarónövények: gyorstalpaló a gyakorlatnak
Mire jók?
Talajépítés, vízmegőrzés, gyomszabályozás, biodiverzitás-növelés, beporzók és hasznos élőlények erősítése, eróziócsökkentés, tápanyagok mobilizálása és megkötése.
Keveréklogika (ami nem konkrét recept) legyen benne legalább három funkciócsoport.
1) Pillangós (például here- és borsófélék) a nitrogén-megkötésért.
2) Keresztesvirágú (például olajretek, fehér mustár) a gyomnyomás csökkentésére és a talaj „nyitására”.
3) Pázsitfű (például rozs, tritikálé, zab) a fedésért és a gyökértömegért. Kiegészítésnek mély gyökerű fajok (például takarmányrépa, csillagfürt) a tömörödött rétegek lazítására.
Vetés és ápolás
A siker fele a magágy, sekélyre vetendő fajoknál finom, záró művelettel. Keverékeket érdemes külön-külön beállított dózisokkal sávosan vagy többmenetes kijuttatással vetni, ha a technika engedi. Aszályos környezetben a vetésidőt igazítsuk az első biztos csapadékablakhoz.
Terminálás
Az üzemi technológiához illesztve, elsősorban mechanikailag (henger, mulcsozás), és csak szükség esetén növényvédő szer alkalmazásával. A „zöldhidat” az utónövény igényeire hangoljuk (C : N arányra, talajnedvességre is figyelve).
Gyakori hibák:
‑ túl nagy biomassza késői terminálással;
‑ nem illeszkedő fajok a forgóba;
‑ alulméretezett magágykészítés;
‑ kizárólag „divatos”, de kiegyensúlyozatlan keverék választása.
Mintalogika három forgóra
Kukoricaforgó: rozs + olajretek + bíborhere: fedés, gyomnyomás-csökkentés, N-kötés. Kalászosforgó: zab + facélia + herefélék: gyors indulás, jó beporzó-bázis, finom gyökérzet. Repce központú forgó: tritikálé + fehér mustár + takarmányborsó: gyökérváltakozás, korai zárás, könnyebb terminálás.
Mérés
Évente legalább egyszer érdemes a szervesanyag-tartalmat, a vízbefogadó képességet és az utónövény kezdeti fejlődését dokumentálni fotóval, rövid jegyzettel. A takarónövény hatása itt fog kirajzolódni először.
SZERZŐ: DR. KASZÁS LÁSZLÓ1, SÁNDOR ILDIKÓ • 1DEBRECENI EGYETEM, ALKALMAZOTT NÖVÉNYBIOLÓGIAI INTÉZET
Fotók: shutterstock.com
MezőHír Tudástár: mezőgazdasági biodiverzitás – a növényi sokféleség csökkenti a termelési kockázatot, javítja a talajéletet, stabilizálja a hozamokat és mérsékli a kártevőnyomást.