fbpx

200 ezer forint a no till-re: itt új az AKG-tervezet

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 25.

Január elsején startol az új agrár-környezetgazdálkodási program (AKG). Az ötéves vállalások tervezete már elérhető, azokat október 4-ig lehet véleményezni. A pályázatok beadása novemberben indul.

kukoricatarló
A talajkímélettől a biodiverzitás védelméig sokféle vállalás tehető plusz pénzekért
(fotó: Horizont Média)

Az új AKG tervezete itt érhető el. Legérdekesebb része a tematikus előíráscsoportokban (TECS) elvárt, választandó vagy szabadon választható előírások összegzése a 2.a mellékletben. Lesznek köztük nagyon ismerős, de új elemek is. Egy adott előíráscsoportban maximálisan az alábbi táblázat szerinti támogatást lehet elnyerni egy hektárra. Például egy no till vállalása a horizontális szántó előíráscsoporton belül akár hektáronként 200 ezer forintnak megfelelő eurót is eredményezhet a kedvezményezett bankszámláján. Egy szőlőültetvény bevitele a programba hektáronként 413 ezer forint körüli eurót hozhat a gazdaságba.

Figyelem, az adott területre vállalat AKG-tevékenységek nem lehetnek azonosak az AÖP-ben tett vállalásokkal! A Natura 2000-ben járó kifizetéseket pedig levonják a megítélt AKG-kifizetésből.

AKG támogatási összegek
Az egyes előíráscsoportokhoz alapvállalások, kötelezően és szabadon választható tevékenységek is tartoznak (forrás: KAP-RD19-1-24 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések)

A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2024. november 15. és 2024. december 16. között lesz lehetőség. A kedvezményezettnek kötelező lesz képzésen részt vennie, és a Gazdálkodási naplót a teljes gazdaságára nézve folyamatosan vezetnie. A vállalt kötelezettségek teljesítése január elsején indul és öt éven át áll fenn. A kötelezettségek visszavonására alkalmat adó eseteket szintén a tervezet tartalmazza.