fbpx

Tizedével kevesebb ukrán dió indulhat útnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 15.

Az ukrán diótermés a jelentések szerint 106 ezer tonna lehet idén, a begyűjtése már elkezdődött. Az export a zsugorodó készletek miatt nagyjából 10%-kal csökken a tavalyi évhez képest.

pucolt dió
AZ EU piacát leginkább pucolt dióval bombázzák az ukránok (fotó: Horizont Média)

Stabil termelés

Míg 2015-ben az ukrán diótermő terület több mint 95 százaléka kis, családi magángazdaságokhoz tartozott, addig 2023-ban ezek a kisgazdaságok már csak az ültetvények 74 százalékát gondozták. Az őstermelői réteg fokozatosan kilép a gazdálkodásból, eközben a nagyobb vállalkozások új dióültetvényei is termőre fordulnak. Az üzemenkénti átlagos ültetvényméret már 20–50 hektár között van. Ukrajna középső és déli részein öntözöttek is az állományok, így az összdióterület trendszerű csökkenése ellenére az ukrán termelés nem ingott meg.

Elfogytak a feltorlódott készletek

A 106 ezer tonnára becsült belföldi diótermést a 6,5 millióra szűkült lakosság messze nem fogyasztja el, 23-24 ezer tonnát igényel belőle. A tartalékokkal együtt 85 ezer tonna héjas és pucolt dió léphet ki az országból az idei betakarítást követően. Az exportmennyiség mintegy harmada héjas, a többi pucolt dió. Tavaly még olyan nagyok voltak a készletek, hogy a hasonló nagyságú termésből 94 ezer tonnát exportáltak, alaposan leszorítva ezzel a kelet-európai árakat. A háború óta ugyanis Ukrajna legfőbb diópiaca az EU lett, Azerbajdzsán a második helyre szorult, a harmadik helyen Bosznia áll.

Az utóbbi években 15–20 ezer tonna közötti mennyiségű ukrán dió érkezik az unióba, amivel az ország 9-10%-os részesedéssel bír a közösség importjában. A pucolt dió piacán az USA mögött már Ukrajna az EU második legfontosabb beszállítója, megelőzve Kínát is.

Kapcsolódó szakcikkünk: Merre csörög a dió? A termőterület nő, a piac szűkül.