MezőHír – 2024. Szeptember
A kiadvány hírei
-
A mezőgazdasági és erdészeti melléktermékek hasznosítása…
A biogázüzemekben keletkező fermentációs maradékanyag nem mezőgazdasági eredetű, nem veszélyes hulladéknak minősül…
-
A szabadföldi és a hajtatott paprikafő ízeltlábú kártevői
A paprikatermesztésben a kártevők elleni védekezésnél is fontos betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt!
-
Gondolatok a régi és az új öntözési pályázathoz
Több hónapos halogatás után jelentek meg az új öntözési pályázatok tervezetei nyilvánosan…
-
Az idei évben sem lesz kukoricadömping hazánkban
Az aszály miatt kisebb lesz a kukoricatermés, de ha a minőség elfogadható, nem kell import, írja a Hungrana.
-
A közösség által támogatott mezőgazdaság
A közösségi mezőgazdálkodás révén a fogyasztók közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki a termelőkkel.
-
A precíziós talajtérképezés jelentősége a szarvasgomba-termesztésben
A jó minőségű nyári szarvasgomba akár 200–400 euróba is kerülhet kilogrammonként.
-
Biológiai talajerő-gazda(g)ság cikksorozat – 22. rész
A takarónövényként is felhasználható fajok száma egyre növekszik, napjainkra már elérte a 65-öt.
-
Zöldségágazat: gerillákkal nem nyerünk háborút
Összefogásra van szükség a mezőgazdaság minden ágazatában, önjelölt gerillák helyett valódi szakmai integrációkra.
-
Hozamnövelés, költségcsökkentés, versenyelőny fóliaházzal
A korszerű fóliaház a mezőgazdaság jövőbemutató, hatékony megoldása a zöldségtermesztésben – Haygrove-közreműködéssel!
-
Az új gumiabroncs kiválasztásának szempontjai
A gumiabroncs futófelületének (bordák) kialakítása lényeges szempont mezőgazdasági munkavégzés esetében.
-
Kell-e egyáltalán, és ha igen, miért a talajművelés?
A mezőgazdaság alapja a hatékony talajművelés, a nedvesség megőrzése, az igényes tarlóhántás – Horsch-eszközökkel.
-
Szántóföldi zöldség: nehéz idők járnak az ágazatra
A zöldségek termelése továbbra is nyereségesés, de kockázatosabb lett.
-
Ferrari traktorok – a kompakt erő és precizitás csúcsai
A mezőgazdasági ültetvénytraktorok specialistája, a Ferrari gépei fordulékonyak, praktikusak, erősek, költséghatékonyak.
-
Hol tart az oktatás a talajmegújító mezőgazdaságban?
A magas szármaradványok árnyékoló hatása és azok talajtakarása csökkenti a talajból a nedvesség párolgását.
-
A szaktanácsadók szerepe a naprakész mezőgazdasági adminisztrációban
A papíralapon vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat 2025. január 31-ig kell rögzíteni a Nébih eGN rendszerébe.
-
Féltermést ad a kukorica, viszont jó ára lesz a minőségnek
Kevés és gyenge minőségű a kukorica. Fognak emelkedni az árak?
-
Pritaminpaprika: régi kedvenc, megújult termesztéstechnológia
Pritaminpaprika: ma már a fűtetlen, fóliás, talajos és talaj nélküli termesztése terjedt el.
-
Az állattartó telepeken keletkező istállótrágya
A szerves trágya, különösen a baromfi- és marhatrágya fermentálása egyre nagyobb figyelmet kap a mezőgazdaságban.
-
Az őszi vetésű növények növényvédelmének fontosabb tudnivalóiról
Ősszel még fejletlenek a gyomnövények, így a gyomirtó szerek sokkal jobb hatékonysággal tudnak működni.
-
Mire következtethetünk a terepi és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeiből?
Az egyik, amit a gazdálkodók legelőször megnéznek a termőterületeik talajainak vizsgálatakor az a kémhatás, a pH.
-
A John Deere legfrissebb kombájnfejlesztései
Ami az intelligens gazdálkodást illeti, a vadonatúj T5 és T6 kombájnok fejlett John Deere Precision Ag technológiával vannak felszerelve.
-
Hamarosan megváltozhat a bortermelés földrajza
A borok jobbak lettek, mint fél évszázada, azonban vita folyik arról, vajon jobbak-e, mint 20 évvel ezelőtt…
-
Zöldnap a Hargitán – 47. Burgonyanap Gyergyóalfaluban
A magyar mezőgazdaság egyik kiaknázatlan lehetősége a burgonya: nemrég Erdélyben találkoztak a szektor régiós szereplői.
-
Három, termésminőséget meghatározó tápelem természetes forrásból (II.)
A zöldségek fejlődését segíti, ha a műtrágya tápelemei könnyen felvehetők és harmóniában vannak egymással.
-
Gyorsított kémiai és ásványvizsgálati lehetőségek mezőgazdasági talajokra
Miért is lehet szükségünk ásványtani vizsgálatokra, ha a kémiai összetételt már megismertük?