Az intenzív mezőgazdaságban külföldön és hazánkban egyaránt egyre nagyobb figyelem övezi a biostimulátorok alkalmazását, amelyek hatékony eszköznek bizonyulnak a terméshozam növelésében, a stressztűrő képesség fokozásában és a fenntartható termelési gyakorlatok megvalósításában.

A biostimulátorok alkalmazásának felfutásához hozzájárul a talaj termékenységének csökkenése, az éghajlatváltozás hatásai, a növényvédő szerek hatóanyag-kivonásai, a növekvő fogyasztói igények, továbbá a gazdálkodók pozitív tapasztalatai a biostimulátorokkal kapcsolatban. Ebben a cikkben szeretnék betekintést nyújtani ezeknek az eszközöknek a világába. Olyan kérdésekre kaphat választ, mint például hogy mik is azok a biostimulátorok, hogyan működnek, és milyen előnyökkel jár a használatuk a zöldség- és gyümölcstermesztésben.
Mi is az a biostimulátor?
A biostimulátorok olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyagok vagy azok keverékei, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a növények növekedésére, fejlődésére és terméshozamára. Nem helyettesítik a tápanyagokat vagy a növényvédő szereket, hanem azok hatékonyságát egészítik ki. Továbbá bizonyos termékek tartalmazhatnak mikroorganizmusokat is. Nézzük kicsit részletesebben az alkotóelemek listáját!
A biostimulátorok alkotóelemei lehetnek:
‑a huminsavak és fulvosavak: talaj- és gyökérélettani folyamatokat serkentő anyagok.
‑Aminosavak és peptidek: stresszcsökkentő és metabolikus aktivitást javító vegyületek.
‑Algaalapú termékek: biológiailag aktív anyagokban gazdag kivonatok (pl. Ascophyllum nodosum kivonata).
‑Mikrobiális inokulánsok: talajbaktériumok és gombák, amelyek a gyökérkörnyezetet optimalizálják.
‑Hormonális szabályozók: auxinok, gibberellinek és citokininek.
Hogyan hatnak a biostimulátorok?
A biostimulátorok hatásmechanizmusa nagyon sokrétű. Fokozzák a fotoszintézist, javítják a tápanyagfelvételt és a tápanyagok mobilitását a növényen belül, növelik a metabolikus aktivitást, elősegítik a gyökérrendszer fejlődését, és aktivizálják a növény ellenálló képességért felelős géneket. Ezek az anyagok csökkentik a növényi stressz (pl. szárazság, sóstressz vagy hőstressz) hatásait azáltal, hogy aktiválják a növény stresszválasz mechanizmusait. Javítják a termések beltartalmi értékeit, az eltarthatóságukat, és mennyiségi növekedést is okoznak.
Alkalmazási módok
A biostimulátoroknak számos alkalmazási módja létezik. Alkalmazhatjuk őket gyökérkezelésre, öntözőrendszeren keresztül vagy a talajba forgatással. Általában ezek a kezelések a talajélet javítására, illetve a gyökérzet növekedésének stimulálására szolgálnak. Az ilyen kezelésekkel növelhetjük a talajéletet (mikrobiális inokulánsok), csökkenthetjük az ültetés utáni stressz mértékét, illetve gyorsabban erősebb gyökérzetet kaphatunk. A jobb gyökérzetnek köszönhetően hamarabb megindul a tápanyagfelvétel a talajból, ezáltal növényeink hamarabb növekedésnek indulhatnak.
Lombtrágyaként kijuttatva a stresszcsökkentő és termésmennyiség- és -minőségnövelő készítményeket adjuk ki. Az ilyen termékek használatával mérsékelhetjük a különböző biotikus és abiotikus stresszfaktorok terméscsökkentő hatását, illetve a termésnövelő készítmények használatával kiaknázhatjuk növényünk genetikai potenciálját. A leveleken keresztül gyorsan és hatékonyan felszívódnak a hatóanyagok, ezáltal rövid időn belül kifejtik jótékony hatásukat. Az alkalmazásmódok közül az előbb említett két módszer a leggyakoribb, de vetőmagcsávázás formájában is szokták használni bizonyos készítményeket. A pontos használattal kapcsolatban célszerű szaktanácsadó véleményét kikérni a pontos kijuttatási idővel és dózissal kapcsolatban.
A biostimulátorok előnyei
Számos előnnyel szembesülünk a gazdálkodás során, amennyiben megfelelő módon használjuk ezeket az eszközöket. Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy a fenológiai fázisnak rendkívül jelentős szerepe van ezeknek a termékeknek a hatékonyságában.
Mire kell számítanunk, amennyiben a megfelelő időpontban a megfelelő készítményt használjuk?
Növekvő terméshozam: a tápanyagok hatékonyabb felhasználásával és a jobb fotoszintézis által.
Stressztűrő képesség javulása: szárazság, extrém hőmérséklet vagy egyéb káros környezeti hatások esetén.
Talajélet serkentése: a talaj mikrobiális aktivitásának növelésével.
Minőségi javulás: nagyobb tápanyagtartalom és jobb érzékszervi jellemzők.
Fenntarthatóság: csökkentett vegyszerhasználat és kisebb környezeti terhelés.
Pár gyakorlati példával is szeretném illusztrálni az előnyeiket:
Jelentős szerepük van a tavaszi fagykár mértékének csökkentésében. Bizonyos hőmérsékletig növelik a növények ellenállóságát a faggyal szemben. A gyökeresedést segítő biostimulátorok használatával például a gyökereket érintő hőstressz hatását jelentős mértékben csökkenthetjük. A termés minőségét és mennyiségét befolyásoló termékekkel a gazdálkodásunk eredményét növelhetjük a nagyobb mennyiségű és jobb minőségű áruval.
Jó tudni!
Noha a biostimulátorok használata számos előnnyel jár, amelyeket célszerű kihasználni, hogy maximalizáljuk a profitunkat, és csökkentsük a környezeti terhelésünket, nem pótolják a megfelelő tápanyag-utánpótlást, növényvédelmi és agrotechnikai gyakorlatokat. Fontos a helyes termékválasztás és a megfelelő adagolás betartása. Amennyiben nem a megfelelő terméket, a megfelelő időben és adagban használjuk, nem számíthatunk az elvárt hatásra. Továbbá vegyük figyelembe az egyes természeti és gazdasági feltételeket.



Következtetés
A biostimulátorok a modern mezőgazdaság kulcsfontosságú eszközei, amelyek hozzájárulnak a fenntartható élelmiszer-termeléshez. A zöldség- és gyümölcstermesztésben alkalmazva javítják a termék minőségét, növelik a terméshozamot, és csökkentik a környezeti terhelést. A jövőben várhatóan még nagyobb szerepet kapnak a fenntartható mezőgazdasági rendszerekben, köszönhetően a növényvédőszer-kivonásoknak, a változó klímának és a növekvő fogyasztói igényeknek. A növekvő fogyasztói igények mind a mennyiségre, mind a minőségre egyaránt vonatkoznak. Kérdése esetén keressen bizalommal! Mindenkinek sikeres gazdálkodást kívánok.
SZERZŐ: BOZI JÓZSEF NÖVÉNYORVOS