fbpx

Sok a szabad hajó: olcsóbban jöhet az ukrán kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 17.

Már régen learattuk a búzát, de úgy tűnik, nemcsak nálunk áll az áruforgalom. Az ukrán szállítmányozók is azt tapasztalják, hogy több a hely, mint a súly a hajókon: nemhogy emelni nem tudják az áraikat, de a dunai uszályok díjszabásán csökkenteniük is kellett. Tonnánként akár 10 euróval olcsóbban is leszállítják a kukoricát Konstancába.

uszály
Gyér a forgalom a Dunán, engedtek az áraikból a szállítmányozók (fotó: Horizont Média)

Az Ukrajnából induló, fekete-tengeri gabonaszállítás költségei még mindig alig mozdultak el. Lényegében a megrendelők vannak jobb alkupozícióban. Miközben a nagyméretű Panamaxok és rakodóbárkák iránti kereslet továbbra is stabil, addig az uszályok iránti kereslet csökkent, így tulajdonosaik ismét árengedményekre kényszerültek. A folyami és a tengeri szállítmányozásban is a közelebbi célpontok váltak olcsóbbá. (A távolik jellemzően a vörös-tengeri konfliktuszónán keresztül haladnak át, ez fogta meg például a kínai fokhagyma európai importját.)

A Dunáról indulva

Az Ukrajna dunai kikötőiből induló teherhajók díjszabása még változatlan. Tonnánként 17-19 dollárért szállítják el a kukoricát a Márvány-tenger kikötőibe, 20-21 dollárért Kelet-Görögországba és 22-24 dollárért a Földközi-tenger keleti részébe. Izraelbe 29-30 dollár a fuvardíj, Olaszország keleti partjaiig 26-28 dollár és végül Spanyolországig 28-30 dollár tonnánként.

Ugyanakkor a kis, dunai uszályok a megrendelések csekély száma miatt tonnánként 1–10 euróval olcsóbban szállítják el a kukoricát Reniből vagy Izmailból Konstancába, a napraforgószemek pedig 2–16 euróval olcsóbban hajózhatnak el a bolgár Ruszéba vagy Szilisztrába.

A tengerről indulva

A mélytengeri kikötőkből induló hajók esetében ugyanez a helyzet. A Panamaxok továbbra is 50-52 dollár/t áron viszik el a kukoricát és a búzát Dél-Kínába és Bangladesbe, Dél-Vietnamba pedig 46-47 dollárt kérnek egy tonna termény leszállításáért.

A kisebb teherhajók viszont 2-2 dollárral olcsóbban szállítják a kukoricát a Földközi-tenger keleti részébe (18-20 dollár/t) és Olaszország keleti partjaira (20-22 dollár/t), de 1-1 dollárral mérséklődött az ár Spanyolországba (22-24 dollár/t) és Tunéziába (23-25 dollár/t) is.