fbpx

Sikeres beetetés: India rákapott az orosz napraforgóolajra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 02.

2024-ben India teljes napraforgóolaj-importjának 40%-a már Oroszországból fog származni – nyilatkozta az indiai Sunvin Group elnöke, Sandeep Bajoria a TASS-nak. A háború előtt az orosz növényolaj gyakorlatilag ismeretlen volt Indiában.

napraforgó olaj
2022-ig ismeretlen volt az orosz napraforgóolaj Indiában (forrás: dodomakilimo.com)

2023 előtt Oroszország 3,2 és 3,7 millió tonna közötti mennyiségben exportált napraforgóolajat, de a tavalyi termésből a becslések szerint már 4,8 millió tonna lépheti át az országhatárt, ami köszönhető annak is, hogy a termék exportvámja 13 hónapja nullakulcsos. A kivitel oroszlánrésze pedig már Indiába irányul. Itt jegyezzük meg, hogy Ukrajna a következő aratásig 5,9 millió tonna napraforgóolajat exportálhat, ami megfelel a háború előtti szintnek (5,5-6 millió tonna), és továbbra is őrzi vezető helyét a globális exportpiacon.

Indiát magukhoz csalogatták

Ami viszont az indiai piacot illeti, itt erős verseny alakult ki az orosz és az ukrán kereskedők között. A háború előtt Oroszország mindössze 2%-kal járult hozzá az indiai igényekhez, a helyiek alapvetően Irakon keresztül, vagy közvetlenül Ukrajnából szerezték be a növényi olajat. 2023 folyamán az oroszok már az indiai napraforgóolaj-szükséglet 30%-át biztosították, a 2024-es naptári évre pedig már 40%-os importrészesedést jósolnak az elemzők.

A váltáshoz az kellett, hogy az ukrán kikötők a háború kitörését követőn csak részlegesen működjenek, és az oroszok nagy kedvezményeket adjanak az indiai megrendelőknek. Mostanra a korábbi kedvezmények nagyjából egyhatodukra zsugorodtak, a beetetés azonban sikeres volt: India kitart az orosz áru mellett.

Bajoria a TASS-nak elmondta, hogy a 2023/24-es értékesítési szezonban (ami náluk március 31-én zárult) India több mint 3 millió tonna napraforgóolajat importált, amiből 1,12 millió tonna származott Oroszországból (35,49%). A román kikötőkből 946 ezer tonna (29,93%), az argentinokból 576 ezer tonna (18,24%), az ukránokból pedig 278 ezer tonna (8,81%) áru érkezett. Ha feltételezzük, hogy a román export egy része ukrán eredetű, még akkor is legfeljebb pariban állhatnak az ukránok az orosz kereskedőkkel.

Csökkenő kínálat a betakarítás után

„Idén gyengébbek a hozamok, de a nagy vetésterületnek köszönhetően az orosz napraforgótermés mintegy 16,5 millió tonna lehet. Ebből nagyjából 6,4 millió tonna olajat préselhetnek az ütők, ami körülbelül 4 millió tonna napraforgóolaj exportjára ad lehetőséget” – számol a szakember.

Az orosz termék legfontosabb vásárlói továbbra is India és Kína lesznek, de Bajoria szerint ez a lendület csak úgy tartható fenn, ha az oroszok képesek lesznek versenyképes ajánlatokat adni, és működni fog a fizetési rendszer. „Jelenleg amerikai dollárban történik a fizetés, de jobb lenne, ha indiai rúpiában fogadnák el az áru ellenértékét, ami kiküszöbölné az árfolyamkockázatot” – jegyezte meg a szakember.

Kapcsolódó cikkünk: Orosz napraforgó: olvad a melegben az optimizmus.