fbpx

A föld művelésre való, nem zöldmezős beruházásokra!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 24.

Angliában az elmúlt 20 évben napi kétmillió ember élelmezésére alkalmas föld esett ki a termelésből. Pedig a művelhető területek megőrzése fontosabb, mint lakások vagy ipartelepek létesítése ezeken a földeken – intenek a kutatók.

autóipari beruházás
Elindult a BMW-gyár felhúzása Debrecen mellett (forrás: bmwgroup-werke.com)

Rohamosan csökken a művelhető föld

2010 óta csaknem 14.500 hektár termőföldet veszített a szigetország a városodás és az ipari fejlesztések miatt. Egy ekkora területen évente legalább 250 ezer tonna zöldséget lehetne előállítani – mutat rá egy kutatási jelentés.

A legjobb minőségű földek termelésből való kivonása 2010 és 2022 között exponenciálisan felgyorsult, évi 60 hektárról több mint 6000 hektárra emelkedett. Ez idő alatt csaknem 300 ezer lakóház épült több mint 8000 hektárnyi kiváló adottságú termőterületen, annak ellenére, hogy több mint 26 ezer hektárnyi „barnamezős” terület, azaz használaton kívüli, elhagyatott telek alkalmas lett volna 1,3 millió ház felépítésére.

Mivel a föld mennyisége véges, ezért Angliának is szüksége lenne egy átfogó földhasználati stratégiára, ami szabályozza a gazdálkodás, a lakhatás és az energia iránti versengést a földekért. A lakásokat elsősorban a „barnamezős” területeken kell felhúzni. „Több generáció óta először került veszélybe élelmezés-biztonságunk. Egyszerre küzdünk megélhetési és lakhatási gondokkal, illetve a mezőgazdaság Brexit utáni megrázkódtatásaival. Ideje odafigyelni a művelhető földek megőrzésére” – áll a jelentésben.

Mi sem védjük eléggé

Magyarországon pénzügyi eszközökkel korlátozzuk a földek művelésből való kivonását, de ez nem elég védelem az olyan beruházásokkal szemben, mint a Debrecen melletti BMW-gyár megépítése. A bő 400 hektárnyi, átlag 35 aranykoronás területen elkezdődtek a munkálatok. A gyár közvetlen közelségében egy gazdálkodó 5 nappal ezelőtt adta fel hirdetését: 10 hektárnyi, átlag 36 aranykoronás, bio művelésű földet szeretne eladni, hektáronként 8 millió forintért. Ennyit ér az itteni föld.

A gyárépítés másik hozadéka, hogy munkaerőt von el egy olyan térségben, ahol az almatermesztés, a hibridkukorica-címerezés, a csemegekukorica- és borsótermesztés sok kézierőt igényelne. Magyarországnak már rég nem munkahelyteremtésre, hanem munkaerőre van szüksége. A mezőgazdaság szinte esélytelen a dolgozókért folytatott versenyben egy autó- vagy akkumulátorgyárral szemben. Hacsak nem küldi azokat padlóra a recesszió. Az élelem tartósan felértékelődhet, az új autók üzembehelyezése viszont drasztikusan csökkent a válságok alatt.

Forrás: KSH. A 2022-es adat az első negyedév száma alapján vázolt, valószínű trend

Ez a cikk is érdekelheti: Ezért drágul a termőföld.

CÍMKÉK