fbpx

Egy hidrogél, ami a légköri szenet is megköti

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 01.

Brazil kutatók egy csoportja olyan hidrogélt fejleszt, ami képes megkötni a szenet a légkörből, és fixálni azt a talajban. Ezzel dúsul a talaj szénkészlete és csökken az üvegházhatású gáz mennyisége a légkörben. A hidrogél természetesen a víz visszatartására is képes.

 

hidrogél
Ezek a polimerek jól ismertek vízkötő képességükről, most a szénkötésre alkalmassá tennék őket (forrás: hielscher.com)

 

Vizet szív fel

Egyre többen kísérleteznek a világban különféle hidrogélekkel – ezeket elsődlegesen a víz megtartására fejlesztik. Ezek olyan rendszerek, amelyeket a vázat képező polimer térháló és a térhálót kitöltő víz alkot. Több termék már sikeresen debütált Magyarországon is. A hidrogél könnyen kiszórható, talajba keverhető granulátum, ami víz hatására több százszorosára duzzad. Az elraktározott vizet – és benne az oldott tápanyagokat – hosszan raktározza, majd magas hőmérséklet és aszály idején a növény rendelkezésére bocsátja. 3-4 év alatt teljes egészében lebomlik a talajban.

 

Légköri szén-dioxid megkötése

Ez eddig jól ismert mechanizmus, ám most brazil kutatók egy olyan, szerves anyaggal kombinált hidrogélen dolgoznak, ami elektrokémiai folyamatok révén képes a légköri CO2 molekulák megkötésére, oxálsavvá alakítására is. Ez a legegyszerűbb karbonsav, mindössze két szénatom, két hidrogénatom és négy oxigénatom kell hozzá. Az oxálsav adja például a sóska jellegzetes ízét. Alapvetően kristályos anyag, ami vízben és alkoholban jól oldódik.

 

Etet és itat

A hidrogél oxálsav-termelésének szénlábnyoma negatív, egy oxálsavhoz két CO2 molekula beépülésére van szükség. És ha már beépültek, akkor a talajban tárolva a növények rendelkezésére állnak – érvelnek a kutatók, akik most azt vizsgálják, hogy különböző klimatikus körülmények között mennyi szenet tud megkötni a légkörből a kísérleti anyag. Nem elhanyagolható a gél azon tulajdonsága sem, hogy a vizet is megköti, és a talajkolloidoknál lassabban engedi vissza a környezetébe. Vagyis egyszerre csökkentheti a kiöntözött víz mennyiségét és növeli a talaj tápanyag-készletét, akár közvetve, a talaj biomjának táplálása révén.

 

A talajok vízháztatására ható tényezőket ebből a cikkből ismerheti meg részletesen.