fbpx

Fürgén vetnek a brazilok, dacolnak a költségnövekedéssel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 25.

Egyelőre nem rendítette meg a brazilokat sem a termelési költségek növekedése, sem az időjárás. Jó talajba és gyorsan vetnek, a decemberi időjárás is kedvezőnek látszik a kulcsfontosságú területeken.

 

kukorica
Nem fogta vissza a vetési kedvet a termelés költségnövekedése (fotó: Horizont Média)

 

Jól halad a szója- és kukoricavetés

Brazíliában a szójabab vetése már 85 százalékos készültségnél jár, a két legfontosabb szövetségi államban (Mato Grosso és Mato Grosso do Sul) pedig gyakorlatilag be is fejeződött. Nagyon közel járnak a munka végéhez Paranában, Sao Paulóban, Minas Geraisban, Goiasban és Rondoniában is. Tavaly ilyenkor még csak 74 százalékos volt a vetés országos készültsége, a sokéves átlag pedig 77,2 százalék. Egyszóval igen jó ütemben haladnak idén a brazilok. Az első kukorica elvetésével 91 százalékban végeztek az itteni farmerek, ez ugyanolyan jó eredmény, mint a tavalyi volt.

 

Érkezik a La Niña

A csapadékviszonyok októberben kedvezőek voltak Brazíliában, de a november szárazra fordult, ami aggodalommal tölti el a gazdálkodókat. Argentínában is kibontakozóban a La Niña hatása, így november második felétől kevés esőre számítanak. Sajnos a kukorica virágzása decemberben egy várhatóan aszályos időszakra fog esni. Brazíliában az ország déli területeire jósolnak a szokásosnál szárazabb időjárást decemberre, míg a középső területein inkább átlag feletti mennyiségű csapadék várható. A termelés szempontjából kulcsfontosságú Mato Grossoban a növények számára kedvező, nedves időjárás várható a dél-amerikai nyárban.

 

Ez is érdekelheti a témában:

Óvatosan tavasszal: a brazilok duplázni akarnak kukoricából

Feleződhet a kukorica jövedelmezősége 2022-ben