fbpx

Hagymafelesleg van Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 14.

Európa legtöbb országában idén nőtt a vöröshagyma termőterülete, rekordterméssel zárult az év. Tekintve, hogy a tengeri szállítás akadozik, a hollandok figyelme is a szárazföldi célpontokra terelődött.

 

hagyma
Különösen a spanyolok zártak jó évet (forrás: cornwallseawaynews.com)

 

Rekordmennyiséggel zárt Európa

2021-ben az előzetes becslések alapján 7,37 millió tonna hagymát takarítottak be az Európában (beleértve Nagy-Britanniát is), ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt. Szinte minden országban nőtt a kultúra termőterülete. Igaz ez a két legnagyobb termelőre, Spanyolországra és Hollandiára is. Az előbbiben 15 százalékos területbővülést mértek, míg a hollandok dughagymaterülete 11 százalékkal nőtt. A németek és a belgák is nagyobb kedvet éreztek a hagymatermeléshez.

A termésátlagok azonban szinten mindenütt a vártnál rosszabbul alakultak, főként Európa középső és északi termőkörzeteiben. A hideg tavasz miatt itt csak lassan fejlődtek a növények, és a csapadékos időjárás sem kedvezett nekik. A hagymafejek így ezekben a körzetekben kisebbek lettek a tavalyinál. Nem így Spanyolországban, ahol kifejezetten kedvezően alakult az időjárás, és jóval nagyobb átmérőjű fejeket takarítottak be idén a termelők. Leginkább a spanyoloknak (és a jó brit termésnek) köszönhető, hogy Európa végül rekordterméssel zárta az idei évet.

 

A szárazföldi célpontokra terelődik a figyelem

A nagy termés azonban szűk szállítókapacitással párosul. A hagyma legnagyobb tengeren túli exportőre Hollandia, de idén nehezebben képes útnak indítani a szállítmányokat. A hajóra rakott mennyiség ennek ellenére enyhén meg is haladta már a tavalyi rekordszintet. A további hónapokat tekintve azonban kissé pesszimisták a hollandok. Nagy exportpiacok nem nyíltak meg előttük, úgy tűnik, a szezon hátralévő részében Közép- és Délkelet-Európa, illetve Ukrajna gyenge termése ad lehetőség a holland hagymafelesleg elhelyezésére – vélik az elemzők.

 

Lásd még az idei hagymatermést itt: Hagyma: a lengyelek és a spanyolok örülnek.