fbpx

A Horsch ProfiBio termékcsalád a hatékony gyomirtáshoz

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 13.

A biotermesztésben mechanikus gyomirtás profi gépeket igényel. A régi, 20-30 ha-os ideológiából végzett biotermelők nyakán vannak a profi, nagy, több száz hektáros gazdaságok. Ezek a gazdaságok évente több ezer hektárt járnak le a gépekkel, így az elvárás a strapabíróság szempontjából igen nagy. Azonban azt is látjuk, hogy egyre több hagyományos termelő is hozzányúl a bióban sikeresen használt eszközökhöz.

A gyomfésű hatékonyhasználata, előnye

Az egész tavasszal kezdődik. A téli csapadék által letömörödött vetéseket fel kell piszkálni. Erre tökéletes a gyomfésű, és egy menetben a gyomok egy részétől is megszabadulhatunk. A gyomfésűvel fellazított felület következtében oxigén kerül a talajba, és elkezdődik a tápanyagok feltárulása a növények számára. A sűrű fogak olyan intenzíven dolgoznak, hogy a sekélyen gyökerezett gyomokat ki is szedik. A Horsch Cura gyomfésűt 6, 9, 12, 13, 15, 24 m munkaszélességekben lehet elérni. A gyomfésű egy erőteljes, robusztus vázzal rendelkezik. A fogakra 0,5–5 kg között lehet súlyt helyezni, így a keményebb földfelszínt is felkaparja. A magyar termelők zöme a gyomfésűt a gabonák tavaszi kezelésére használja. A Horsch Cura, annak köszönhetően, hogy a fogakra eső erőt fokozatmentesen tudja szabályozni, alkalmas a vakboronálásra is!Mit jelent ez? Például azt, hogy a kukoricavetés után, még kelés előtt el tudjuk végezni az ultra sekély gyomirtást. A fogakat 1-2 cm mélyen járatjuk a talajban, valamint bemosó csapadék hiányában a talajherbicidet is be lehet keverni. Az induló, csírába szökött gyomnövényeket kimozgatja a talajból, és a herbicid hatásfokát növeli.

gyomírtás
Tavasszal a búza gyomfésűzése

Finer – avagy vissza a vashoz!

A sekély talajművelés és gyomirtás másik eszköze a Finer. Egyre többen gondolkodnak el azon, mi lesz a totális gyomirtó esetleges betiltása vagy mennyiségének korlátozása után. Vissza kell nyúlni a vashoz! Azonban az extrém időjárásoknak kitéve jó lenne minél sekélyebben dolgozni, a minél kevesebb talajnedvesség vesztése érdekében. A Horsch felismerve ezt az igényt egyre több sekélyművelőt gyárt. Első a Cruiser, amely hatgerendelyes kapaelosztásával és az előrefeszített kapaszárral (150 kg-os kioldóerő) a tarlóhántástól a tarlóápoláson keresztül a magágykészítésig alkalmas, mindezt 10-15 cm mélységig. Azonban nagyon sok termelő tényleg csak a föld feketén tartására keres egy eszközt, amelynek a művelési mélysége 5 cm körül alakul. Erre készül a Finer.

Négygerendelyes kapatartón, szűk kapahúzás mellett, nagyon sekély talajművelésre. Természetesen, aki elszánta magát a vegyszerek csökkentésére, az a talajra már rég odafigyel. Azt is tudjuk, hogy a totális gyomirtó nemcsak a föld felszínén levő növényeket intézi el, hanem valamelyest a talajéletet is csökkenti. Ezenfelül, ahol ultra sekélyen szeretnénk mechanikus gyomirtást végezni, ott a földnek olyannak kell lenni, mintha kivasalták volna! És akkor még nem beszéltünk a szalmaterítésről! Ugyanis a kupacokba vagy erőteljes sávba lerakott szalma sem segíti az ultra sekély talajművelést, ill. a gyomok egyenletes kelését.

gyomírtás
Finerrel a feketén tartás, vegyszer nélkül

Transformer – bármilyen sortávra

Az állományban levő gyomok kiszedése egy másik feladat. Régebben a termelő csúszva-mászva, kapával a kezében végezte ezt. Aztán jöttek a szelektív gyomirtó szerek, és azt látjuk, hogy egyre többen nyúlnak megint vissza a sorközművelő kultivátorokhoz, esetleg kombinálva a sávpermetezéssel. A Horsch Transformer 25 és 80 cm között bármilyen sortávolságban képes a gyomirtásra. A 25 cm-en vetett gabonasortáv közül is ki tudja szedni a gyomot.

gyomírtás
gyomírtás
Transformer a repce és a búza sorközművelésére

A kamera által vezérelt sorközművelő oldalra mozgató része a gépbe van integrálva, ezáltal nagyon közel kerül a traktor hárompont-függesztő részéhez, így a masszív vázszerkezetű Transformer könnyen működtethető kisebb traktorokkal is. A minél precízebb munka érdekében, akár GPS-vezérléssel, a kapák kiemelése is megvalósítható. A szögben kijövő forgókon az utolsó centik is úgy kapálhatók, hogy nem vág ki növényt. Emellett, amikor a gép a már megművelt terület fölé ér, akkor kiemeli a kapákat. A sorok közé benyúló ujjas sortisztító pedig a kapák által nem járható felületeket tisztítja!

A bio és hagyományos termelőeszközök és technológiák összefésülése eredményezi a Hibrid Mezőgazdaságot. Járjunk egy kicsit a többiek előtt! Ezt biztosítja a Horsch.

 

Szász Zoltán

Horsch