fbpx

Megfordult a trend, csökken a szójatermékek ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

Május óta 20 százalékot zuhant a brazil szójabab és -dara ára. Az amerikai bab negyedével olcsóbb, a szójadarájuk értéke pedig nagyjából 15 százalékkal csökkent. Az állattartók egy ideig fellélegezhetnek: legalább a takarmány fehérjehordozója megfizethetőbbé vált.

 

szója kézben
Fordulat a piacon: csökken a szójatermékek ára (forrás: tonzu.co.nz)

 

A bab és a dara árát a takarmányigények mozgatják

Az amerikai szójabab októberi ára a betakarítást követően erősen csökkent – nemcsak a bőséges kínálat, de a mérsékelt kínai kereslet miatt is. (Már írtunk róla, hogy Kínában nyáron csökkenni kezdett a sertések száma, mivel az állatok tartása ott is gazdaságtalanná vált.) A brazil árakra szintén a renyhe ázsiai import nyomta rá bélyegét. Argentínában a vetéskor aszályos volt az időjárás, ami az új terméssel kapcsolatban aggodalmakra ad okot, így a szójabab tartja az árát.

 

A növényi olajok más pályán mozognak

A szójadarák árában még kifejezettebb a csökkenő trend, gyenge iránta az exportkereslet. A legmagasabb az amerikai dara ára, mivel itt adnak a legtöbbet a szójából nyert olajért is, így a feldolgozók magasabb árréssel dolgozhatnak – mutatnak rá az elemzők. A növényi olajokért továbbra is erős a kereslet a világban, így ezt a terméket drágán lehet értékesíteni, míg a gyártás „melléktermékére”, a darára, a csökkenő állatállomány miatt kisebb a kereslet.

A szójaolaj értékét az is növeli, hogy az alternatív növényi olajok közül a pálmaolaj ára rekordszintre emelkedett októberben. A távol-keleti (India, Kína) kereslet továbbra is erős ezen növényi olaj iránt, miközben az olajpálma betakarítását az esős időjárás és a munkaerőhiány nehezíti. A növényi olajok árszintjét a kőolaj árának alakulása is befolyásolja, ami eddig nagyon magas volt. Az olajkitermelés azonban növekvő pályára állt, így novemberre a növényolajok piacán is megállt az áremelkedés.

 

Szójatermékek árának alakulása (forrás: USDA)

szójatermékek ára

szójatermékek ára

szójatermékek ára

 

Ez is érdekelheti a témában: Szója, repce, napraforgó: akad 70 százalékos drágulás is.