fbpx

Jó napraforgó-termést vágtak a bolgárok, de ez is kevés

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 10.

Bár a szezon végét jellemző aszályos időjárás 2,4 t/ha-ra csökkentette a napraforgó átlaghozamát, a végeredmény így is 18 százalékkal jobb lett a tavalyinál. A bolgár olajütőknek ez is kevés.

 

naparforgómag
Sok hagyja el Bulgáriát és még több érkezik a határokon túlról

 

A napraforgó kibírta az aszályt

Bulgáriában augusztus első felében szokatlanul száraz volt az időjárás, a jellemző csapadékmennyiség alig fele hullott le. Ezenkívül augusztus első felében regionálisan 40 °C feletti csúcshőmérsékletet is mértek. A hőmérséklet augusztus közepe után visszatért a megszokott szintre. Szeptember első fele szintén száraznak indult, majd a hó közepétől esős és hideg időszak köszöntött be. Ez megakadályozta a napraforgó időben történő betakarítását. (A szeptemberi szárazság a repce vetését is hátráltatta, voltak területek, ahol csak október első napjaiban került földbe a mag.)

A tenyészidőszak végének kedvezőtlen időjárása miatt a napraforgó átlaghozama végül 2,4 t/ha lett. A 838 ezer hektárról betakarított teljes termés 2 millió tonna, ami a nehézségek ellenére is 18 százalékkal több a tavalyinál.

 

Nettó napraforgóimportőr

Itt már írtunk róla, hogy nagyon megugrott a bolgár olajütők feldolgozó kapacitása. Az ország ugyan képes lenne hazai termésből fedezni az igényt, de a nagy magexport miatt szükség van a külföldről behozott napraforgóra is. Az előző évi termésből 2020 októbere és 2021 júniusa között 653 ezer tonna magot szállítottak ki a bolgárok az országból, ugyanekkor 664 ezer tonnát importáltak is – összegez jelentésében az USDA. (2019/20-at 750 ezer tonna mag importjával zárták.) A fő exportpiacok Törökország, Hollandia és Németország voltak. A behozatal főleg Romániából, Oroszországból és Ukrajnából történt.

Hála az import magnak és a magas növényolajáraknak, a napraforgóolaj kivitele 9 százalékkal nőtt egy év alatt Bulgáriában. A külföldi keresletet nem fogta vissza az a tény, hogy az átlagos exportár rekordmagas volt: 2021 április-júniusában már 85 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit (1525 USD/t vs 824 USD/t, azaz 457,5 ezer Ft/t vs 247,2 ezer Ft/t). A fő exportpiacok Olaszország, Spanyolország, Görögország és Franciaország voltak.