fbpx

A német tervezés ismét nagyot mert lépni

Írta: MezőHír-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 04.

HORSCH-újdonságok Schwandorfból.

Bár az idei őszön elmaradnak a hannoveri innovációk, hisz a Covid egyelőre átrajzolja az AGRITECHNICA térképét, viszont a fejlesztések nem álltak le az agrárgépészek körében, így a schwandorfi tervezőasztalokon sem. A HORSCH Maschinen GmbH szeptemberben tehát „házhoz hívta” a nemzetközi sajtót, és bemutatta az elmúlt két év kulisszatitkaira talajművelő gépek legapróbb finomításaitól az új konstrukciókon át egész egy világpremierig.

 

Michael Horsch
Michael Horsch cégvezető-tulajdonos, HORSCH Maschinen GmbH

 

HORSCH Maestro AirVac és AirSpeed adagoló

A HORSCH-nál visszapillantottak az előző szezonra, a 2020 óta kapható AirVac és a 2021 óta elérhető nagy sebességű AirSpeed adagolóra. Az új adagolórendszerre való átállás teljes siker volt, és ügyfeleik jó néhány országban sok pozitív tapasztalatot tudtak gyűjteni ezekkel az eszközökkel; ezeket a tapasztalatokat Schwandorfban a sajtó számára is összefoglalták.
A magadagoló súber szabályozza, hogy hány szem kerül be az adagolóba. Az egység vetőtárcsái gyorsan és egyszerűen cserélhetők, és az egyes növénykultúrák közötti váltás is problémamentes, néhány kézmozdulattal elintézhető, így az erre fordítandó idő és energia minimális. Az adagolórendszer egyszerű felépítésének köszönhetően csak nagyon kevés beállításra van szükség. A vetéshez csak a vákuum, illetve a túlnyomás szintjét kell beállítani, a vetőmagot a rendszer egy furatos adagolótárcsára szívja, illetve nyomja. Az integrált lesodró – a HORSCH-nál ezt leválasztónak is nevezik – megakadályozza a dupla vetést. A kialakítása olyan, hogy kontúrja minden növényállományhoz és adagolótárcsához illeszkedjen.

 

horsch maestro
A Maestro különösen pontos a magleválasztásban

 A gépkezelőnek már itt sem kell semmit állítania, így minimalizálhatók a felhasználók esetleges hibái, és a kezelő vetés közben szinte teljes egészében a munkaeredmények felügyeletére tud koncentrálni. A vetőmag az ejtőcsövön a vetőbarázdába kerül, a gépkezelő pedig az ejtőcsőhöz rögzített optikai szemszámláló segítségével a lehető legjobban felügyelheti a folyamatot. Az adagoló a magleválasztás és a maglehelyezés során különösen pontos, és univerzálisan alkalmazható. Kukoricát, cukorrépát, szójababot, repcét, illetve minden más magot szemenként, megbízhatóan adagol. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy a gazdák nagyon jó eredményeket értek el mindkét adagolóberendezéssel, még nem egyenletes vetőmagminőség esetén is. A kijuttatás szempontjából nehezebb vetőmagoknál – mint például a hosszú és hegyes napraforgómag – a fejlesztési szakasz során a szemenkénti leválasztás minőségét igen magas szintre lehetett beállítani. Az AirVac adagolóval akár 12 km/óramunkasebességgel is nagy területteljesítmény és megbízható szemenkénti adagolás érhető el, az AirSpeed adagolónál pedig 15 km/órára is növelhető a sebesség. A cég azt tervezi, hogy az adagolókkal kijuttatható vetőmagok skáláját tovább bővíti. A HORSCH mindkét adagolóval ki tudja elégíteni az ügyfelek minden igényét. Már a következő szezonra számos új géptípus és felszereltségi opció érkezik. Az ismertMaestro SV, CV/CX, illetve RV sorozatot a következő évre a Maestro RX és az SX sorozat további modelljei bővítik ki. A jövőbeli tervek között szerepel még újabb Maestro modellek piacra hozatala mindkét adagolóváltozattal.

 

logo02

 

Megérkezett a függesztett Leeb

A HORSCH továbbra is teljes lendülettel halad előre termékkínálata és fejlesztései tekintetében. Az új fejlesztésű Leeb CS a hárompont-függesztésű permetezőjével új növényvédelmi piacokat célzott meg. Ez az új fejlesztés főleg ott lesz érdekes, ahol eddig a vontatott permetezők és a nagy önjárók nem voltak megfelelők, ahol a gazdaságok felépítése vagy eltérő igényei miatt kompakt gépet kerestek. A Leeb CS konstruktőrei az ismert modellek bevált technológiájára támaszkodtak, a Leeb CS a Compact Sprayer, azaz „kompakt permetező” rövidítése, és ennél a gépnél pontosan fedi is a valóságot ez az elnevezés. A három ponton függesztett permetező a traktorral együtt kompakt és jól kezelhető egységet képez, és elsősorban kisebb szántóföldi gazdaságokba ajánlott.

A gépet olyan kiemelkedő műszaki tartalommal ruházták fel, mint a függesztett kategóriában egyedülálló aktív BoomControl szórókeret-vezérlés, a CCS Pro folyamatos belső tisztítás, a vegyszerbemosó, de az időközben elterjedt 25 cm-es fúvókaosztás is elérhető az új Leeb CS-nél. A gép minden funkciója a Leeb LT/GS sorozatokból ismert HORSCH kezelőfelületen vezérelhető. Az új CS modellek három különböző, 1 400, 1 800 és 2 200 literes tartálymérettel kerülnek piacra, de a sorozathoz hamarosan egy kiegészítő fronttartály is elérhető lesz.

 

 

horsch leeb
HORSCH Leeb CS függesztett permetező

 

A HORSCH átdolgozta a Pronto3-6 DC sorozatot

Az új Pronto nemcsak hogy biztos kelést garantál bármilyen munkaművelet, például mulcsvetés, szántás vagy intenzíven átdolgozott munkamenetek után, hanem a különböző vetési eljárásokhoz is alkalmazható. A klasszikus növényfajták – repce, gabona vagy árpa –mellett a gazdálkodók a Pronto DC-vel köztesnövényeket, fűféléket, tönkölyt és hüvelyeseket, például szántóföldi babot vagy szójababot is tudnak vetni. A Pronto-elv, melyet három egységre oszthatunk (magágy-előkészítés, visszatömörítés, vetés) teszi ezt a gépet különösen sikeressé. A jövőben 18 colos méretben is elérhetőek lesznek a hosszabb élettartamú, speciális gumikerekes hengerek, amelyek a jó visszatömörítést garantálják. Ez a méretkategória lehetővé teszi a 40 km/órával történő közúti vonulási engedély megszerzését is (ez országonként eltérő lehet. A szerk.)

Az érintőterminálra optimalizált kezelőfelület ISOBUS-szabványos, így kezelése, beállítása és felügyelete sokkal egyszerűbbé vált.

Az új tartálygenerációnál a HORSCH a ventilátorokat közvetlenül a tartályba építette be. Ez azt az előnyt kínálja, hogy a magasabbra történő beépítés miatt alig kerül kosz és por az adagoló- és az elosztórendszerbe. A Pronto 6 DC esetében már most kapható a 4 000 literes, nagyobb területteljesítményű szimpla tartály. A legfrissebb fejlesztések során a PPF dupla tartályt is felülvizsgálták: a második elosztótorony most a tartály mögött van, és így jobb hozzáférést és nagyobb térfogatot kínál az ügyfelek számára.

Az új tartálykoncepció kialakításának keretein belül a leforgatási folyamatot tovább javították. Az adagoló hengerkazetta könnyen eltávolítható, és a leforgatási zsák behelyezhető. Továbbá ezentúl a nyomott-tartályos-rendszerekben alapkivitelben van egy elzáró súber, hogy az adagolórotor cseréje sokkal kényelmesebb legyen, még tele tartály esetén is. A Pronto 3-6 DC opcionálisan a HORSCH RowControl elosztótoronnyal is rendelhető. Ez lehetővé teszi az egyes sorok lekapcsolását, így elkerülhetők az átfedések és az ablakos vetés, ami így még jobb vetőminőséget tesz lehetővé, ezzel további vetőmag és műtrágya takarítható meg. A gépre G&F és PPF MiniDrill is szerelhető, amely harmadik tartályként csaknem megkétszerezi a repcevetés hatékonyságát a kombinált műtrágyázás során.

horsch pronto
HORSCH Pronto 6 DC vetőgép

 

horsch leeb
A Leeb önjáró permetezőjét is továbbfejlesztette a HORSCH

 

És begördült a hernyótalpas!

A sajtótájékoztató a felhők között kezdődött: a Schwandorf-közeli repülőtérről felszállva légi felvételeket is készíthettünk a gyáróriásról. A rendezvény zárása is legalább ilyen izgalmasra sikerült, hisz végre napvilágra került az eddig csak kiszivárgó hírmorzsákból sejtett létezésű hernyótalpas HORSCH önjáró. A 400 LE-s robottraktor járószerkezete a Claas Axion traktorokról már ismert Claas Terra-Trac gumihevederes rendszer. Az erőgéphez a későbbiekben többféle munkagép (vetőgép, permetezőgép, gyűjtőtartály stb.) is csatlakoztatható, ám Schwandorfban egy 24 soros szemenként vető gépet „hozott magával” az újságírók elé.

Csupán néhány HORSCH-innovációt tudtunk most lapunk hasábjain bemutatni, a többiről viszont folyamatosan adunk tájékoztatást weboldalunkon.

 

horsch robot
Terra-Trac gumihevedert kapott a HORSCH robotja

 

Sándor Ildikó