fbpx

Tovább emelkednek az üzemanyagárak a kutakon

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 28.

A magyar kutakon is érvényesül a nemzetközi tendencia, tovább emelkednek az üzemanyagárak. Péntektől 5-5 forinttal fizetünk majd többet a 95-ös benzinért és a gázolajért. Ezzel a benzin literenkénti átlagára 506 forint, a gázolajé 517 forint lesz.

 

traktor
A megfelelő munkagép választása csökkentheti az üzemanyagköltséget (Fotó: internet)

 

A jelenlegi literenkénti átlagárak alakulása a holtankoljak.hu alapján:

  • benzin minimum/maximum ára – 470,90 Ft/549,90 Ft,
  • gázolaj minimum/maximum ára – 480,00 Ft/565,90 Ft.

A szélsőértékek közötti nagy különbség indokolttá teszi, hogy tankolás előtt mérlegeljük, hogy melyik töltőállomásra állunk be gépünkkel.

Utoljára e hét szerdáján emelkedett az üzemanyagár, akkor 5 forinttal drágult a benzin, gázolajnak nem változott az ára.

 

Az AdBlue hiány még nincs megoldva

A modern dízelüzemű járművekhez szükséges környezetvédelmi adalék hiányként jelentkezett a hazai kutakon. Az elmúlt napokban nem sikerült megoldani a problémát, egy hét alatt gyakorlatilag eltűnt az AdBlue a kutakról.

A magyar töltőállomásokra a MOL biztosítja az adalékot, nyilatkozatuk szerint a hiányt a pánikszerű felvásárlás okozta. Ennek kezelésére tervezik bevezetni, hogy egy tankolás alkalmával 50 literben maximálják az AdBlue vásárlását, a kicsomagolt termék esetében pedig egy vásárló csak egyet emelhet le a polcról (5 és 10 literes kicsomagolás van). A termék ára kapcsán közel 20%-os drágulás tapasztalható.

Az AdBlue adalékanyaggal kapcsolatban itt olvashatnak többet.

 

üzemanyagár
Az üzemanyagok és kenőanyagok árának változása Európában (Infografika: MTI)

 

Forrás: holtankoljak.hu