fbpx

Másképp érzi a kukoricahelyzetet a világ és az EU

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 27.

A Nemzetközi Gabonatanács októberi jelentésében enyhén megemelte globális gabonatermésre vonatkozó becslését, így azt most 2290 milliárd tonnára teszi – elsősorban a vártnál több kukorica miatt. Európa másképp érzékeli a kukoricahelyzetet.

 

kukoricaszemek
A magyar gazdák különösen gyenge terméssel szembesülnek (fotó: Horizont Média)

 

Ezek a mostani számok:

  • A 2021/22-es gazdasági évben a globális kukoricatermés 1210 millió tonna lehet, ebből a világkereskedelembe 178 millió tonna kerülhet a becslés szerint. A fogyasztás 1201 millió tonnán maradhat, így az átvitt készletek a számítások szerint 282 millió tonnáról 285 millió tonnára emelkedhetnek.
  • A búza esetében 781 millió tonnára tehető az idei termés, ebből a világkereskedelembe 194 millió tonna kerülhet. A világ búzaigénye 2021/22-ben 783 millió tonna lehet, tehát több, mint amennyi búza rendelkezésre áll. A búza átmenő készleti 276 millió tonnára apadhatnak a szezon végére.
  • Szójából 380 millió tonna állhat rendelkezésre, ami 4 millió tonnával haladja meg az igényeket, így a készletek 60 millió tonnára nőhetnek a szezon végére. Szójából 170 millió tonnányi áru kel útra a világtengereken.

 

Európa mást érez

Mindent egybevetve a világ gabonafogyasztása több, mint a megtermelt áru mennyisége (2291 milliárd tonna vs 2290 milliárd tonna). Ez nem jó hír. Viszont a helyzet a szeptemberi kilátásokhoz képest javult, ami pozitív. Megjegyezzük: az európai IGC a kukorica és a búza mennyiségét optimistábban látja, mint az amerikai USDA, a szójáét viszont borúsabban. Lényeges az is, hogy míg a világ egésze a kukorica mennyiségének növekedését érzi, addig Európában a készletek további zsugorodására van kilátás. (Ez a szakadék jól tükröződik az árakban is, amiről itt írtunk.) Búzából viszont a térségünkben sokkal jobb a helyzet, mint globálisan.

 

gabonakészletek
Az IGC szeptemberi és az EU Bizottság októberi becslése