fbpx

Magyar krumplifeldolgozó épül Székelyföldön

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 27.

90 millió eurós (csaknem 32,5 milliárd forintos) magyar befektetésből épül egy krumplifeldolgozó a hargitai Gyergyóremetén. Háromezer hektáron integrálnák a termelést.

 

krumpliföld
Nagy a hagyománya, de jobbára kis parcellákon terem (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Rengeteg a háztáji

A hargitai Gyergyóremetén 2022 végén kezdheti el működését egy évi 66 ezer tonnás kapacitású burgonya-feldolgozó komplexum – írja a Székelyhon. A 90 millió eurós beruházás a külhoni vállalkozásserkentő program keretében valósul meg magyar befektetésből, a végtermék hasábburgonya, illetve burgonyachips lesz – fűzi hozzá a hírhez a Figyelő. A lap úgy tudja, a beruházással érintett Kovászna és Hargita egyében 12, illetve 7 ezer hektáron terem pityóka, de a termelés nagyon elaprózott. A romániai krumpliföldek 175 ezer hektárt tesznek ki, de ebből csak 27 ezer hektár részesül uniós területalapú támogatásban, azaz a többi még mindig háztáji gazdaságok részét képezi. Az átlagtermés 22-25 tonna/hektár körüli.

 

Profi termelő kerestetik

Az értékesítésnek új perspektívát nyit a Gyergyóremetén létesülő hasábburgonya-, valamint burgonyapehely-készítő üzem, ahol a hasábok előállítása folyamán keletkező veszteséget a pehelykészítéshez még fel tudják használni. A hasábburgonya-üzem évi 27 ezer tonna terméket állít majd elő 54 ezer tonna alapanyagból, a pehely 12 ezer tonna krumpliból készül. Továbbá épül itt egy 8 ezer négyzetméteres tároló és csomagoló egység is, valamint még kettő 10-10 ezer négyzetméteres alapterülettel Gyergyóalfaluban, illetve Szováta közelében. Mindez együtt Kelet-Európa legnagyobb krumplifeldolgozó beruházását ígéri.

A két üzem 66 ezer tonnás kapacitását 3 ezer hektárnyi termőterülettel lehet biztonságosan lefedni. Az építkezés 2022 tavaszán kezdődik, a gazdákkal már most leszerződnek. A gyárak vetőburgonyát is biztosítanak a termeléshez, majd az elért eredmények alapján választják ki azt a négy-öt fajtát, amellyel dolgozni fognak.  (Lásd még a témában: Szabadalmi oltalmat kapott az új vírusmentesítési eljárás.)

 

A háttérről

A befektetésről a Mezőhír annyit tud, hogy 6 cég érdekelt benne. A projekt szakmai felőse Kari András, aki 2015-ben az ELTE hallgatójaként mikrobiológiai témában különdíjat kapott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciának benyújtott dolgozatáért, most pedig Romániában a Batlas Holding Ltd termelési vezetője (Magyarországon ugyanez a cég: Batlas Holding Kft.). A cég mögött az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Bayer Construct áll, és jó kapcsolatokat ápol a magyar nagytőkével.